Читај ми!

Ђукановић: Помоћи Балкану да се развије

Државе региона морају снажније сарађивати и боље представити своје интересе на глобалној сцени, рекао премијер Црне Горе Мило Ђукановић. ЕУ треба "издашније" да помогне Балкану да се развије, што би допринело укидању историјски наслеђених неразвијености, каже Ђукановић.

На отварању дводневног самита бизнис лидера региона у Бечићима, председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да државе региона морају снажније сарађивати и боље представити своје интересе на глобалној сцени.

"Црна Гора гради добре међусуседске односе и верује да је будућност у повезивању, сарадњи и здравој конкуренцији. На путу ка пуној политичкој интеграцији у ЕУ, државе региона морају бити снажније повезане и као такве представити своје интересе на глобалној сцени", рекао је Ђукановић.

Поред привредника из региона, на скупу су и премијер Србије Ивица Дачић, председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда, министар привредног развоја и технологије Словеније Славко Степишник и заменик министра економије Македоније Христијан Делев.

Црногорски премијер је у говору оценио да самит представља "добру платформу" за интезиван дијалог о могућностима даљег привредног повезивања и "важан корак" ка обједињавању инвестиционих потенцијала "како би постали интересантни партнери за најреномираније инвеститоре".

"У тренутку када су евроатланске интеграције у врху агенде свих држава региона, овим самитом заједнички промовишемо нове моделе сарадње држава региона. Тиме шаљемо и поруку очекивања од наших европских партнера да подрже даље фазе интеграције свих земаља нашег региона", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, услови привређивања у региону су изузетно тешки, са повећаним фискалним ризиком, високим учесћем ризичних кредита, мањком инвестиција и повећањем незапослености.

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић је позвао ЕУ да "издашније" помогне да се Балкан развије инфраструктурно и да се "створе претпоставке демократског и економског развоја", што би, како је оценио, "допринело укидању историјски наслеђених неразвијености".

Данас је потписан споразум о сарадњи грађевинских компанија из Црне Горе са регионалним, грађевинским конзорцијумом "Феникс".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару