Градоначелник Марибора поднeо оставку

Франц Канглер, градоначелник другог по величини града у Словенији, поднео оставку. Демонстранти оптужују градоначелника за корупцију и замерају му постављање радара за мерење брзине аутомобила у градском саобраћају.

Градоначелник Марибора Франц Канглер поднео је данас оставку, после таласа протеста грађана тог града, који су захтевали да се повуче, оптужујући га за умешаност у корупцију.

Канглер је најавио да његова оставка званично ступа на снагу 31. децембра, јавила је словеначка агенција СТА.

Човек који се последњих недеља у Словенији нашао под лавином критика због наводних доказа о његовој умешаности у више случајева корупције, најавио је раније да ће данас, упркос претходном одбијању таквог потеза, поднети оставку како његови суграђани не би трпели насиље.

Градоначелник се на овај потез, према наводима словеначке телевизије Поп, одлучио и да би заштитио полицајце, породицу и сараднике.

Оптужујући Канглера за корупцију, Мариборчани су последњих недеља организовали неколико протеста од којих су најмасовнији били 26. новембра, уз учешће више од 10.000 грађана, организованих путем друштвене мреже "Фејсбук".

У међувремену, протести су се проширили и на остале градове, нереди су постали саставни део демонстрација незадовољних грађана, који траже оставке представника власти на свим нивоима.

Група "незадовољних" на Фејсбуку, која тражи Канглерову оставку, већ броји око 31.000 особа, а захтеви да се повуче ескалирали су због одлуке градских власти да приватној фирми препусти наплату казни за пребрзу вожњу градским саобраћајницама.

О "случају Канглер" огласио се и словеначки премијер Јанез Јанша и у разговору за католички радио Огњиште навео да је телефоном разговарао са Канглером и сазнао да ће он вероватно поднети оставку, како би се спречила ескалација насиља, али и нагласио да није уверен да је градоначелник Марибора крив за све што му се ставља на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи