Читај ми!

Хрватска усвојила буџет, синдикати протестују

Хрватски Сабор већином гласова донео нови буџет за 2013. годину. ХДЗ напустио седницу пошто су одбијени сви њихови амандмани. Синдикати просвете, науке и здравства, протестовали испред седишта владе.

Око 200 чланова Матице хрватских синдиката, која окупља синдикате просвете, науке и дела здравства, протестовало је испред седишта Владе и Сабора против државног буџета за 2013. којим се значајно смањују права запослених у јавном сектору.

Према њиховој оцени, данас усвојени буџет је "срамотан" и "криминалан", јер ће имати тешке последице у просветном и здравственом систему.

Председник Матице Вилим Рибић оштро је критиковао владу због лоше економске политике и поручио да Хрватска штедњом неће изаћи из кризе.

Организатори протеста су објаснили да је његов циљ наставак притиска на владу и најавили да ће покренути референдум међу својим члановима о оставци министра просвете и науке Жељка Јовановића.

Док су чланови синдиката протестовали, Сабор је већином гласова донео нови буџет за 2013. годину, којим су планирани приходи у износу од 113,7 милијарди куна (око 15,1 милијарди евра), а расходи од 124,5 милијарди куна (око 16,5 милијарди евра). Буџетски дефицит је већи за готово милијарду куна, 10,9 милијарди куна и износи 3,1 одсто БДП-а.

Из владе су раније објаснили да је дефицит већи пре свега због пораста камата на дугове, доприноса Хрватске буџету ЕУ и субвенцијама бродоградњи. Планирани раст БДП-а је 1,8 одсто.

Током саборске расправе Влада је одбила све амандмане опозиције, па су посланици највеће опозиционе странке, Хрватске демократске заједнице демонстративно напустили седницу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи