Читај ми!

Пахор решава кризу?

Дан после председничких избора у Словенији, на којима је победио некадашњи премијер Борут Пахор, у земљи се настављају протести због лошег економског и социјалног стања. Поставља се питање може ли Пахор као председник урадити више него Пахор као премијер.

Лоше економско и социјално стање у Словенији бацило је у други план јучерашње председничке изборе. Нови председник Борис Пахор обећава да ће урадити више, него у време док је био премијер.

Дан по избору новог председника, Словенију су потресли слаб земљотрес и снажни протести. Епицентар земљотреса био је недалеко од Љубљане.

Епицентар протеста је, осим у главном граду, у Марибору и Цељу и још неким мањим градовима.

Полиција се нада да неће доћи до уличног рата као у петак, који су, каже, изазвале особе познате по криминалној прошлости. У Словенији кључа незадовољство економским и социјалним стањем и питање је може ли Борут Пахор председник урадити више него Борут Пахор премијер, као што обећава.

"Нема сумње, моји драги Словенци, да ћемо заједно превазићи ову кризу. Поново ћемо стећи самопоуздање какво смо имали док смо стварали нашу државу", поручује изабрани председник Словеније Борут Пахор.

Пахор је био премијер од 2008. године, док прошле године није изгубио парламентарну већину.

Према речима политичког аналитичара Матије Степишника, Пахор је током политичке каријере показао спремност да превазилази партијске разлике. "Његова главна порука је била заједнички рад и превазилажење разлика између левице и деснице. Зато мислим да ће покушати да са владом сарађује тешње него његов претходник", сматра Степишник.

Пахор је постао председник сународницима незадовољним свиме што се догађа - рецесијом, проблематичним банкама и падом животног стандарда.

Грађани се надају да ће влада и председник добро сарађивати да би људи живели са мање стреса. Ипак, кажу да не очекују много, јер председник нема велику моћ.

Аналитичар Радо Пездир објашњава за РТС да председник ипак има извесну моћ на пољу економије.

"Функција председника Словеније није баш безначајна, пошто он поставља гувернера централне банке, који спроводи монетарну политику земље", истиче Пездир.

Четрдесетдеветогодишњи Борут Пахор је четврти председник независне Словеније. Међу неколико страних језика које говори, убраја и - српски. Као премијер се залагао за сарадњу у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи