Словенија и Кина за унапређење сарадње

Подстицање економске сарадње и уравнотежење трговинске размене најбитније у односу Словеније и Кине, оцена је потпредседника кинеске Владе који се налази у посети Словенији.

Премијер Словеније Борут Пахор и потпредседник кинеске владе Хуи Лиангју истакли су да су односи две земље на високом нивоу, посебно када је реч о привреди, где су велике шансе за даљу сарадњу.

Хуи је касно синоћ допутовао у тродневну посету Словенији на челу делегације у којој је и око 90 кинеских привредника који, како је рекао, "треба да допринесу подстицању економске сарадње и уравнотежењу трговинске размене".

Пахор је, на зеједничкој конференцији за медије, истакао да ће ова посета сигурно дати нови подстицај развоју словеначко-кинеских односа, пре свега привредних, пренела је агенција СТА.

Робна размена Словеније и Кине прошле године је била 510 милиона долара, што је за четвртину више него у 2007. години. Извоз Словеније на кинеско тржиште био је вредан 69 милиона евра, док је њен увоз из Кине био 441 милион долара.

Пахор и Хуи су се сложили да је потребно да се у размени постигне већа равнотежа, обећавши да ће обе земље радити на томе.

Хуи је рекао да веома цени разумевање Словеније, као чланице Европске уније, за кључна питања савремене Кине.

Пре конференције за новинаре, званичници две земље су потписали пет међудржавних споразума, међу којима су и уговори везани за развој малих предузећа и сарадњу у области пољопривреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи