Читај ми!

Грчкој потребан дужи рок

Премијер Грчке Антонис Самарас каже да је потребно да међународни кредитори Грчкој продуже рок за испуњење фискалних обећања за две године. Грчкој новац потребан да би се рекапитализовале банке и платило више од шест милијарди долара које држава дугује приватном сектору.

Грчкој је потребно да јој међународни кредитори за две године продуже испуњење фискалних обећања, као и подстицај Европске централне банке (ЕЦБ), изјавио је грчки премијер Антонис Самарас.

Премијер Самарас је у интервјуу Вашингтон посту који је објављен у Грчкој, рекао да је та земља погођена рецесијом одлучна да усвоји нови пакет мера штедње вредан 11,7 милијарди евра (15 милијарди долара) како би избегла напуштање еврозоне, пренела је француска новинска агенција АФП.

Самарас је, међутим, изјавио да би програм могао да буде примењен за четири године, што би било боље, уместо тренутно договореног рока од две године.

"Говоримо о продужењу до 2016. године", рекао је Самарас.

Представници земаља-чланица еврозоне и руководиоци Међународног монетарног фонда (ММФ) који су се јуче састали у Никозији су, такође, констатовали да је Грчкој потребно више времена за остварење договорених циљева.

Док се одлуке Европске уније у вези са Грчком очекују на самиту који ће бити одржан од 18. до 19. октобра, министар финансија Јанис Стурнарас је рекао у Никозији да званичници имају 10 дана да ратификују пакет мера за смањење трошкова о коме се расправља од јуна.

Грчка мора да се сложи са тзв. "тројком" кредитора - ЕУ, ММФ и ЕЦБ како би добила следећу траншу од 31 милијарду евра из пакета помоћи.

Самарас је истакао у поменутом интервјуу како је новац потребан да би се рекапитализовале грчке банке и платило више од шест милијарди долара које држава дугује приватном сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи