Читај ми!

Инцко: БиХ остаје недељива

Босна и Херцеговина ће трајно остати недељива и међународно призната земља, изјавио високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко.

Високи представник међународне заједнице за Босну и Херцеговину, аустријски дипломата Валентин Инцко, изјавио је да ће упркос позивима на отцепљење тог ентитета, БиХ трајно остати недељива и међународно призната земља.

"Оспоравање будућности Босне и Херцеговине као суверене земље је узалудно и једино што се тиме постиже је подизање међунационалних тензија и одвраћање очајнички потребних страних инвестиција, које су неопходне да би се отворила нова радна места", поручио је Инцко.

Оспоравања државности БиХ први човек међународне заједнице у БиХ назвао је систематским и планираним.

"Изјаве из РС су координиране и оркестриране. Те изјаве су одраз политике. Верујем да је некима циљ цепање БиХ и њихове активности и изјаве су усмерене ка гурању земље у том правцу. Други не деле исте циљеве, али нису у стању да крену даље од ускополитичких интереса и раде у интересу целе БиХ", навео је Инцко.

Валентин Инцко је истакао да међународна заједница остаје привржена БиХ и да даје пуну подршку апсолутном суверенитету и територијалном интегритету БиХ, подсетивши да се његов мандат односи на спровођење Дејтонског мировног споразума који је предвиђа могућност отцепљења.

Инцко је одбацио тврдње светских правних експерата и аналитичара да су САД и Европа свесно пројектовале дејтонску БиХ са ограниченим роком трајања и да ће се ова земља распасти.

Рекао је да измене Устава неће бити ограничене само на спровођење пресуде Европског суда у случају "Сејдић-Финци", него да ће захватити и прекомпоновање Федерације БиХ, чиме би се смањио број кантона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи