Читај ми!

Ромпеј: Превазићи разлике у БиХ

Политички лидери у БиХ морају да превазиђу разлике и да се усагласе око визије стабилне и демократске државе, рекао у Сарајеву председник Европског савета Херман ван Ромпеј. Не постоји боља алтернатива за ову земљу од чланства у ЕУ, поручио Ромпеј.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј позвао је политичке лидере у БиХ да превазиђу разлике и да се усагласе око визије стабилне и демократске државе.

"Потребно је наставити реформе и напредак у спровођењу свих захтева за чланство у ЕУ, а пре свега спровести пресуду Европског суда у случају 'Сејдић и Финци против БиХ' у духу компромиса и заједничке одговорности како би БиХ до краја године испунила све услове за улазак у ЕУ", рекао је Ромпеј у Сарајеву.

Ромпеј је након састанка са члановима Председниства БиХ рекао да су политички лидери већ истакли предност имплементације реформи.

"Не постоји боља алтернатива за ову земљу од чланства у ЕУ. Не постоји бољи тренутак за то од овог", рекао је Ромпеј, који је у Сарајеву учествује на међурелигијској конференцији за мир.

Председник Европског савета је нагласио да ЕУ остаје и даље предана перспективама чланства у ЕУ свих земаља Балкана.

"ЕУ ће наставити да пружа подршку кроз различите ресурсе и капацитете, али је на народу и политичарима у БиХ да испуне потребне захтеве како би ушли у ЕУ", рекао је Ромпеј, додавши да је за то потребна и снажна политичка воља.

Ромпеј је, како су пренели сарајевски медији, разговарао и са хрватским председником Ивом Јосиповићем о проблемима у привреди које имају и ЕУ и Хрватска.

Како се наводи, Ромпеј је рекао да је задовољан чињеницом да је Хрватска добро прошла у последњем оцењивању рејтинг агенција.

Јосиповић је новинарима након разговора са Ромпејом рекао да је веома важно да коначо буду утврђене границе међу бившим југословенским републикама не само због помирења, већ и завршетка процеса консолидације тих земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи