Читај ми!

Амфилохије тражи заштиту СПЦ у Црној Гори

У отвореном писму председнику Црне Горе Филипу Вујановићу митроплит црногорско -приморски Амфилохије тражи да омогући несметано деловање Српске православне цркве, да државни органи заштите њену имовину и да се не мешају у канонска питања. Амфилохије указао на последњи пример угрожавања на Ивановим коритима.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије затражио је од председника Црне Горе Филипа Вујановића да омогући несметано деловање Српске православне цркве у тој земљи, односно да државни органи заштите њену имовину и да се не мешају у канонска питања.

Амфилохије је, у отвореном писму Вујановићу, указао на последњи случај угрожавања Митрополије црногорско-приморске када полиција на Преображење није дозволила свештеницима СЦП да служе литургију у цркви на Ивановим коритима.

Он је навео да је Митрополија црногорско-приморска, због потврђивања и остваривања својих имовинских и других легитимних права, пријавила пролетос своје вековно постојање Министарству унутрашњих послова, иако за такав захтев МУП Црне Горе није имао законског основа.

"Да је СПЦ чак и регистрована у Црној Гори то је потврдила и црногорска влада у одговору на питања Европске уније, постављена у циљу припреме будућег укључивања Црне Горе у ЕУ", указао је Амфилохије.

Према његовим речима, то што је, како је навео, такозвана Црногорска православна црква (ЦПЦ), регистрацијом у цетињској полицији, стекла права стицања имовине и остваривања верских права, ни у ком случају не значи да то може радити насиљем, отимачином и на рачун вековима постојећих цркви у Црној Гори.

"То што је ова заједница противзаконито присвојила себи име ЦПЦ не даје јој никакво право, ни канонско, ни легитимно-уставно да себе сматра наставком и наследницом Црногорске митрополије, односно Православне цркве у Црној Гори из времена Краљевине Црне Горе, као ни власником њених храмова и имовине", истакао је Амфилохије.

Он је указао да је обична лаж и бесмислица флоскула да је Црногорску митрополији декретом укинуо краљ Александар 1920. године, већ је она одлуком њеног Светог Синода из 1918. канонски и легитимно наставила непрекинуто свој живот у оквирима обновљене Пећке патријаршије.

"Из тог разлога свака власт у Црној Гори, до тада, а и од тада до данас, признавала је, штитила и поштовала имовинска права Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори", указао је Амфилохије.

Државни органи дужни да штите храмове од насиља

Он је навео да је сваком иоле правдољубивом и разумном човеку јасно да присталице ЦПЦ могу једино преко суда тражити своја права, уколико сматрају да су им закинута, а никако насилним и безаконим упадањем у храмове Митрополије црногорско-приморске, као што то чине од свог оснивања.

То значи да су државни органи дужни да штите храмове од њихових упада и насиља, као што су обавезни да штите сваку другу приватну или државну имовину од било каквих узурпатора и крадљиваца, а не да изједначавају такве са законитим власницима.

"Само на тај начин показаће се да је Црна Гора заиста уставна и правна држава", сматра Амфилохије.

Он је истакао да Митрополија црногорско-приморска поштује Црну Гору као грађанску државу, односно одвојеност државе од цркве, што, с друге стране, значи и да држава нема право да се меша у питања канонског устројства и организације цркве.

"Православна црква у Црној Гори поштује и подржава међународно признату самосталност Црне Горе и њен Устав, али с правом очекује то исто у односу на њу од државе", навео је  Амфилохије.

Он је навео да једино у Црној Гори постоје политичке партије које желе да злоупотребе црквена питања, додајући да тако цркви прети опасност да, партијским споразумом странака на власти, у предизборној кампањи која је у току, постане монета за политичко поткусуривање.

"Док Православна црква очекује коначно и у Црној Гори доношење Закона о црквама и верским заједницама, као и потписивање од владе и са њом Темељног уговора, дотле, судећи по инциденту на Ивановим коритима, цркву очекује нови прогон и насиље, односно директно мешање у њен унутрашњи живот и устројство", оценио је Амфилохије.

Он је додао да Православна црква једино тражи и очекује да јој се омогући у Црној Гори даље несметано обављање, остваривање и настављање морално-просветитељске, обновитељске и помиритељске мисије Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи