Читај ми!

Пуповац: Прво одредиште Вуковар, а не Книн

Долазак у Книн не доприноси ни помирењу ни нормализацији, каже потпредседник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац. Вуковар, а не Книн, требало би да буде прво место састанка представника Срба у Хрватској, сматра Пуповац.

Вуковар, а не Книн требало би да буде прво место састанка представника Срба у Хрватској, изјавио је саборски посланик и потпредседник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац у синоћном Дневнику 3 Хрватске телевизије.

Истичући да се о томе воде разговори са владом и да се нада да ће се услови за то стећи у новембру, Пуповац је оценио и да ће бити прилике да се он састане са председником Србије Томиславом Николићем.

Истичући да од председника Иве Јосиповића није добио позив за долазак у Книн, Пуповац је изјавио да постоји уобичајени службени позив или неслужбени.

Он, међутим, наводи да се за "такав позив мора створити довољно претпоставки да институције српске заједнице – Српско народно веће са 1.800 већника и 18 жупанијских већа и СДСС са три посланика и бројним званичницима, могу тако значајну ствар размотрити и донети одлуку да ли су се и уз које претпоставке за то стекли услови".

На питање да ли чињеница да није позван у Книн, као ни да га председник Србије Томислав Николић није позвао на инаугурацију, значи да губи утицај као представник Срба у Хрватској, он је рекао да није имао прилику да се сретне са Николићем и да није био међу онима који су подржавали његову политичку странку, ни кандидатуру.

"Што се тиче наших међусобних односа, за то ће бити прилике, а иницијативу неће одређивати неко други, него ми", рекао је Пуповац.

"И ако одлучимо бити мост између Загреба и Београда, између председника Хрватске и председника Србије, као што смо то знали бити и до сада, онда ћемо ми одлучити када ћемо бити и колико ћемо бити мост", рекао је Пуповац и додао да то неће одлучивати нико други, нити са председником Српског демократског форума Вељком Џакулом који је дошао у Книннити без њега.

Пуповац је рекао да би можда цела прича око Книна изгледала другачије да се српским представницима рекло шта се намерава. Одговарајући на питање зашто у недељу ипак није био у Книну, Пуповац је подсетио на то да су Срби одатле морали отићи, а да се вратио мали број, приликом чега су се сретали са бројним проблемима.

"Зашто то питате мене који сам 22 године живота посветио управо томе, да не би дошло до таквог рата, да не би дошло до таквог страдања и када је већ дошло, посветио 22 године живота томе да се поправи штета која је настала", рекао је Пуповац.

Прославу у Книну оценио је као недовољно припремљен догађај, оценивши као "приличан неспоразум" закључак да његов недолазак не доприноси нормализацији односа. "Обрнуто, нечији долазак не доприноси ни помирењу, ни нормализацији, нити искораку у том погледу", рекао је Пуповац.

"Тврдње да је Џакула први представник Срба који је службено дошао на прославу 'Олује' у Книн су фалсификат", рекао је Пуповац, подсетивши да је 1995. тамо био Србин из тадашње владе, 2004. је био посланик СДСС-а, а након тога члан владе из СДСС-а.

"Нико од тога није правио представу. Зашто је неко одлучио да од неког ко нема политички легитимитет међу Србима, кога не подржава нити једна српска организација и питање је да ли би га подржала његова сопствена, који нема моралног ауторитета међу Србима у Хрватској ни генерално у Хрватској, буде проглашен као историјски актер у ствари која је од огромне важности за Хрвате и Србе и за односе између Хрватске и Србије", рекао је Пуповац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи