Читај ми!

Бан Кимун у Македонији

Први човек светске организације допутовао је у Охрид, где се састао са македонским званичницима. Састанку присуствовао и посредник у решавању спора око имена Македоније.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун допутовао је вечерас у оквиру своје балканске турнеје у посету Македонији, где су га на охридском аеродрому дочекали македонска министарка културе Елизабета Канческа Милевска, македонски амбасадор у САД Зоран Јолевски и посредник Уједињених нација у спору Грчке и Македоније око имена бивше југословенске републике, Метју Нимиц.

Како је јавила македонска агенција МИА, делегација високог званичника светске организације потом се упутила ка вили "Биљана", где ће Бана у својој резиденцији на свечаној вечери дочекати македонски председник Ђорђе Иванов.

Како је предвиђено протоколом, после свечане вечере, којој ће присуствовати и супруге Бана и Иванова, генерални секретар УН ће се сусрести са полазницима Школе лидера, која је организована под покровитељством македонског председника.

Македонаска агенција додаје да ће Бан и Иванов сутра ујутру имати састанак у четири ока, после кога ће се обратити на конференцији за новинаре.

Бан ће затим разгледати културно-историјске знаменитости Охрида- арехеолошко налазишту на брду Плаошник, Галерију икона и црке Свете богородсице Перивлепте и Свете Софије.

После обиласка, Бан ће од Иванова на поклон добити резбарију са мотивима из македонске историје.

Генерални секретар УН ће посету Македонији наставити одласком у Скопље, где ће се обратити македонском Парламенту и сусрести са председником Владе Николом Груевским.

Очекује се да ће једна од тема разговора Бана са македонским званичницима бити и спор око имена Македоније, с обзиром да је Генералног секретара светске организације сачекао и посредник УН у спору Македоније и Грчке, Метју Нимиц.

Македонци су почетком ове године оптужили Грчку да купује време у преговорима, због избора и кризе у тој земљи.

Две балканске земље су у спору око имена Македонија још од када је ова бивша југословенска република прогласила независност.

Грчка не прихвата име Македонија јер, како сматрају, може да имплицира претензије на истоимену северну грчку провинцију.

Македонији је због спора са Грчком отежано или блокирано приступање евроатлантским организацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи