Читај ми!

Бан Кимун са хрватским званичницима

Генерални секретар УН Бан Кимун се у оквиру своје балканске турнеје састао се са хрватским државним врхом.

Генерални секретар УН Бан КиМун данас се на Брионима састао са хрватским званичницима а главне теме тих разговора биле су улога Хрватске у УН током 20 година чланства у светској организацији и допринос те земље стабилности у региону.

На Брионима се састао с хрватским државним врхом - председником Ивом Јосиповићем, премијером Зораним Милановићем и министарком спољних и европских послова Весном Пусић.

После разговора с хрватским председником Ивом Јосиповићем, Бан је похвалио "хрватске напоре и њен допринос мировној политици у свету што је нешто што јача, не само Хрватску, већ цео регион и свет".

Јосиповић је изразио задовољство што је и сам Бан препознао хрватску миротворну политику у региону и њену важност за мир и безбедност, не само у региону, него и шире.

Он сматра и да ће та политика добити на значају чланством у ЕУ јер ће Хрватска као успешна прича бити пример другима у региону.

"Витални интерес Хрватске у региону је да влада мир и сарадња на свим подручјима, од економског до дипломатског", рекао је и додао да ће Хрватска и даље кроз своју политику промовисати ту сарадњу као што је то чинила и до сада.

Рекао је да се разговарало о 20 година хрватског чланства у УН током којих је Хрватска, "прошла један велики пут, од државе у настајању која је тражила помоћ, до државе која данас активно суделује у раду у УН и ту помоћ даје другима".

Чињеница да је Хрватска испунила критеријуме за приступање ЕУ показује да је достигла високе стандарде и очекује и даље реформе, рекао је Јосиповић, истичући да је с генералним секретаром УН разговарао о чланству у ЕУ у контексту регионалне политике и развоја догађаја у региону.

Јосиповић је такође рекао да Хрватска подржава напоре генералног секретара УН да се у Сирији очувају људска права и људски животи и да се на миран начин реши врло компликована ситуација која тамо влада.

Бан Кимун Хрватској је честитао скорашње чланство у Европској унији, истичући да су Хрватска и УН током 20 година чланства створили врло чврсто партнерство.

Оно је почело са ситуацијом у којој се и сама Хрватска налазила као земља у којој су се налазиле мировне снаге УН-а, док су хрватски војници сада у оквиру мировних снага УН-а стационирани у Африци, Азији, Блиском истоку и обе Америке. Своју преданост глобалном миру и стабилности Хрватска је јасно показала својим чланством у СБ УН од 2008. до 2009. године.

Одговарајући на питање новинара зашто у оквиру посете Хрватској није посетио источни део Хрватске који је био пример једне од најуспешнијих УН-ових мисија мирне реинтеграције, Бан је рекао да би желео посетити Вуковар јер УН има тамо пуно пројеката.

Осим тога,Вуковар је био поприште најтежих ратних злочина почињених на хрватском територију, рекао је и додао да се нада да ће сви починиоци бити приведени правди.

С Баном се данас састао и премијер Зоран Милановић, а на разговору се размотрила ситуација у кризним жариштима у свету, с посебним фокусом на ескалацију сукоба у Сирији након руско-кинеског вета на резолуцију СБ УН.

Како се наводи у саопштењу из владе, разговарало се и о ситуацији у региону,утицају привредне и финансијске кризе у Европи на светске привредне токове, проблему незапослености младих и оснажењу политичке партиципације жена.

Бан Кимун је је похвалио допринос Хрватске раду УН и позвао Хрватску да настави са својим позитивним утицајем у региону, наводи се у саопштењу уз истицање да су у делегацији били вицепремијер за унутрашње, спољне и европске послове Невен Мимица и министарка спољних и европских послова Весна Пусић.

У оквиру тродневне посете Хрватској поводом 20 година чланства у УН, Бан је јуче одржао предавање о односима Хрватске и УН у Загребу, а посетио је и школу народног здравља "Андрија Штампар", названом по основачу Светске здравствене организације.

Бан ће вечерас заједно с Јосиповићем у пулској Арени присуствовати свечаном отварању 59. Фестивала играног филма.

Бан је јуче у Загребу одржао говор у Староградској већници, обишао Школу народног здравља Андрија Стампар и Дигиталну поликлинику за интерну медицину а састао се и са особљем УН Загребу.

Генрални секретар УН Бан Кимун, након посете Словенији и Хрватској у оквиру своје балканске турнеје, сутра одлази у  Црну Гору, а у понедељак ће посетити Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи