Читај ми!

Бан Кимун: УН дели одговорност за Сребреницу

Уједињене нације и међународна заједница нису испунили оно што су од њих очекивали становници Сребернице, рекао генерални секретар УН-а Бан Кимун у Загребу.

Главни секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је у Загребу да је врло разочаран исходом гласања у Савету безбедности УН о Сирији и истакао да цела међународна заједница мора преузети колективну одговорност и акције за заустављање "невиђених злочина" у тој земљи.

Упитан да ли ситуација у Сирији подсећа на стање у БиХ пре рата, Бан Кимун је рекао да је Сирија јединствен случај, али да је заједничко кршење људских права која су универзална и фундаментална, преноси Јутарњи лист.

Бан Кимун је рекао да УН и Међународна заједница нису испунили оно што су од њих очекивали становници Сребернице, где су снаге босанских Срба 1995. године починиле геноцид над локалним муслиманским становништвом.

"На пример у Сребреници смо на тежак начин научили да не допустимо да се такве трагедије више никада не понове", одговорио је Бан Кимун на питање је ли УН одговоран за масовно убиство више од 8.000 Бошњака у тој бившој заштићеној зони УН.

Главни секретар УН-а, који ће у склопу турнеје по регији посетити Сребреницу, истакао је да је начело одговорности за заштиту цивила један о приоритета његовог мандата. "Негде смо у томе успели, а негде на томе предано радимо", рекао је Бан Кимун.

Бан Кимун је раније данас у говору у словеначком парламенту позвао на унапређене трајне стабилности на Балкану, истичући да је то један од задатака Словеније, јавила је словеначка агенција СТА.

Он је похвалио настојање Словеније у циљу смиривања тензија и неповерења кроз дијалог и помирење у региону, као и њену стручну помоћ за земље које настоје да се прикључе ЕУ.

Генерални секретар УН-а је нарочито похвалио настојање Словеније да побољша положај Рома, истичући да ће током своје турнеје у региону позвати све земље да уложе више напора како би искорениле дискриминацију и обезбедиле ромској популацији основна права.

Бан Кимун, који борави у шестодневној турнеји по западном Балкану, у Загреб је заједно са замеником за политичка питања Џефријем Фелтманом и највише позиционираним Хрватом у систему УН-а, помоћником за људска права Иваном Шимоновићем.

За сутра је планирано да се Бан Кимун на Брионима сретне са председником Хрватске Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем и шефицом дипломатије Весном Пусић.

Бан Кимун Београд ће посетити 23. јула, где ће разговарати с председником Томиславом Николићем, мандатаром Ивицом Дачићем и новоизабраним председником Генералне скупштине Уједињених нација Вуком Јеремићем.

Наредног дана отпутоваће у Приштину, где ће се састати с представницима УНМИК-а, међународних и регионалних организација, и с представницима привремених институција у Покрајини.

Бан Кимун ће на Косову обићи манастир Високи Дечани, који се налази на листи светске баштине УНЕСКО-а, као и град Призрен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи