Читај ми!

"Грешка" на споменику у Осијеку

На споменику хрватским борцима из Осијека и настрадалим цивилима из тог града нашла су се и имена оних који су убијени у акцијама хрватске војске. Споменик је непримерен, кажу у хрватском Министарству бранитеља.

Међу именима 1.327 хрватских бораца и 397 цивила, на спомен плочи у Осијеку нашла су се и имена Бранка Ловрића, Богдана Почуче, Петра Ладњака и Ђорђа Петковића за чија је убиства, на осам година, осуђен Бранимир Главаш.

Јутарњи лист пише и да су уклесана имена Вукашина и Светозара Булата и Саве Павитовића, за чија су убиства осуђена двојица припадника Хрватске војске.

"Ако говоримо о делу жртава великосрпске агресије онда сигурно да на том споменику није прилично да ту буду имена жртава акције "Селотејп" и "Гаража". Али ако говоримо о свим жртвама домовинског рата онда свакако да и та имена заслужују да се пронађу на тој спомен плочи", рекао је Предраг Матић, министар бранитеља Хрватске.

Додатну пометњу уноси и то што на споменику нема имена свих жртава иако су, како тврде у Удружењу цивилних жртава, стављена на списак. Из цивилног сектора поручују да је примерен једино споменик свим страдалим суграђанима.

Хрватски Центар за суочавање са прошлошћу сматра да би пописивање свих жртава био цивилизацијски искорак.

"Да је на споменику натпис цивилним жртвама рата или страдалима у рату или ратним страдалницима то би био добар потез, чак цивилизацијски искорак", рекла је Весна Тершелић из Центра за суочавање са прошлошћу "Документа".

Попис жртава, кажу надлежни, трајао је три године. Споменик у Осијеку откривен је крајем јуна.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи