Читај ми!

Предлог закона о ХРТ-у на удару опозиције

Опозиција у Хрватском сабору критикује Предлог закона о Хрватској радио-телевизији, по коме би генералног директора и управу бирао Сабор већином гласова, док би се уредници бирали на јавном конкурсу.

На удару опозоције у хрватском Сабору нашао се Предлог закона о Хрватској радио-телевизији (ХРТ) по коме би генералног директора и управу бирао Сабор већином гласова, док би се уредници бирали на јавном конкурсу.

Посланици ХДЗ-а су на конференцији за медије пре седнице изјавили да је министарка културе Андреа Златар-Виолић на ранијој седници одбора за медије обманула јавност, рекавши да предлог има зелено светло Европске комисије и да је Закон о ХРТ-у у складу с њиховим примедбама.

"То је лаж и на тој лажи је заснован нови предлог Закона о ХРТ-у по коме јавни радио и тв сервис постају партијски сервис", рекао је међународни секретар ХДЗ-а Давор Штир.

Штир је нагласио да је у документу који је добио од Европске комисије, кључна примедба комисије била је да се избор и именовања органа ХРТ-а доноси двотрећинском већином, што министарка Златар-Виолић није уважила, већ се одлучила за модел по коме се органи и људи бирају већином свих 151 посланика у Сабору.

"Ово више није спор око закона, него око чињенице да министарка не говори истину", рекао је Штир.

Шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко нагласио је да ће се ХРТ изменама закона из јавног РТВ сервиса претворити у партијски сервис и подсетио да је постојећи закон из 2010. године донет консензусом, а да измене имају само један циљ, а то је да се контролише јавни медијски простор.

"До сада су се чланови Програмског већа и Надзорног одбора бирали из редова опозиције и власти, а сада ће власт имати све", рекао је Карамарко.

Шеф ХДЗ-а сматра да такви поступци власти и доношење Закона без уважавања примедби ЕК могу угрозити процес ратификације приступања Европској унији. Владајућа коалиција предвиђа да се закон изгласа у петак, чиме би се стекли услови да се у року од само осам дана обаве кадровске промене у ХРТ-у.

Према коначном предлогу закона, вршилац дужности генералног директора ХРТ-а именовао би се у року од осам дана од доношења закона, док је рок за расписивање конкурса за генералног директора продужен је на 90 дана.

Сабор би бирао и све управне органе ХРТ-а, што уз генералног директора значи и управу, програмско веће и надзорни одбор и то квалификованом већином, односно већином свих посланика.

Транспарентан начин избора био би обезбеђен тако што ће се главни уредници појединих програма бирати на јавном конкурсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи