Читај ми!

ЕУ кажњава Мађарску?

Европска унија ће замрзнути 495 милиона евра из Развојног фонда Уније намењених Мађарској уколико влада у Будимпешти не смањи буџетски дефицит.

Министарка економије Данске Маргрете Вастагер саопштила је да је Европска унија одлучила да казни Мађарску због великог буџетског дефицита, али је примена одлуке одложена до јуна ове године.

На тај начин Мађарској су дата три месеца да усвоји ребаланс буџета, како дефицит не би био већи од три одсто БДП-а, колико је прописала ЕУ. Уколико то не уради, Мађарска 2013. године неће добити 495 милиона долара из Развојног фонда ЕУ.

Неколико држава, међу којима су биле Аустрија и Велика Британија, тражило је да се примена одлуке о кажњавању одложи до септембра, али су неке чланице инсистирале да она на снагу ступи одмах, па је на крају нађено компромисно решење, преноси АП.

Одлука о замрзавању фондова донета је после жучне дебате, при чему су неки источни суседи Мађарске тражили одлагање за два месеца.

Један дипломатски извор је рекао да је одлука донета након што је Европска комисија упозорила да би неделовање представљало "опасан преседан", с обзиром на то да се очекује да и неке друге чланице ЕУ забележе прекомерне дефиците када у мају буду објављени подаци о јавној потрошњи.

Иначе, стопа инфлације је у Мађарској у фебруару на годишњем нивоу порасла на 5,9 са јануарских 5,5 одсто, као последица поскупљења горива и хране, показали су званични подаци.

Потрошачке цене су на месечном нивоу у фебруару порасле за 0,8 одсто, што је ниже у односу на повећање из јануара од 2,4 одсто, уочи којег је влада премијера Виктора Орбана повећала порез на додату вредност на 27 са 25 одсто, пренела је агенција АФП.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи