Читај ми!

Нови протест у Пљевљима

На главном градском тргу у Пљевљима окупило се више стотина грађана протестујући против одлуке МУП-а да не изда боравишне дозволе седморици свештеника који су на служби у пљеваљским храмовима. Властима дат рок од 15 дана да прекину терор.

Више стотина Пљевљака поново се окупило на главном градском тргу, протестујући због одлуке МУП-а Црне Горе да се седморици свештеника Епархије милешевске Српске православне цркве (СПЦ) не издају боравишне дозволе.

На скупу, који је организовао Српски културни центар патријарх Варнава, окупљени су скандирали: "Није ово Монтенегро, већ јуначко српско легло",  а у име организатора обратио им се Бојан Струњаш, који је властима дао рок од 15 дана да, како је навео, прекину терор над свештеницима СПЦ и да им у најхитнијем року дају црногорско држављанство.

"Одлуком МУП-а није ударено само на свештенике СПЦ и на њихову децу, већ и на читав српски народ пљеваљског краја, зато није ни чудо што је реакција грађана оваква, а биће још и жешћа уколико црногорска власт не заустави лавину безумља коју су сами покренули", рекао je Струњаш.

Kако преносе подгорички медији, он je истакао да историја не памти да су и Турци покушали да протерају игумана манастира Свете Тројице.

Он је истакао да су сви монаси и свештеници Милешевске епархије са територије Општине Пљевља, које МУП Црне Горе жели депортовати јер немају регулисане боравишне дозволе, давно стекли право на црногорско држављанство.

Данас су сви православци у Пљевљима једна странка и зато ми данас нисмо овде као политичари, већ само као народ који тражи ускраћена људска права , рекао је Струњаш, који је некадашњи посланик Српске радикалне странке у црногорском парламенту.

Он се захвалио Исламској заједници из Пљеваља, због подршке православним свештеницима.

Црногорски премијер Игор Лукшић рекао је јуче да је полиције одложила за месец дана извршење решења којим је седморици свештеника Епархије милешевске наређено да напусте ту државу, јер немају регулисане боравишне дозволе.

Група Пљевљака протестовала је и јуче, током Лукшићевог боравка у том граду, због намере МУП-а да протера седморицу свештеника.

"Никад држава безразложно није протеривала било кога. Управа полиције је одложила извршење решења за месец. Апелујем на вас да као што сви треба да поштујемо божије законе, заједно учинимо све да се поштују и земаљски закони, а то значи да се поштује Закон о странцима", рекао је премијер окупљенима.

МУП је крајем децембра одбио да изда боравишне дозволе пљеваљским свештеницима, јер уз захтеве нису доставили решење о регистрацији СПЦ у Црној Гори.

Епархија милешевска је, у међувремену, уложила жалбе у којима су се позвали на вековну традицију СПЦ у Црној Гори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи