Читај ми!

Грци очекују отпис дуга

Приватни кредитори и Грчка близу постизања споразума о преполовљавању приватног дуга те земље. Грчкој споразум неопходан како би смањила свој дуг који премашује 350 милијарди евра за око 100 милијарди евра и на тај начин избегла банкрот.

Грчка само што није постигла споразум о отпису половине дуга који је у власништву приватних кредитора и сада ради на доношењу нових мера строге штедње, неопходних ради обезбеђивања наставка прилива зајмова за спасавање, изјавио је грчки министар финансија Евангелос Венизелос.

"На корак смо – рекао бих да је то само формалност – до финализовања" споразума о смањењу дуга, рекао је Венизелос и додао да ће следећих неколико дана одредити шта ће се дешавати током следеће деценије.

Приватни кредитори би у оквиру тог споразума заменили постојеће грчке обвезнице новим записима преполовљене вредности с дужим периодом доспећа и нижом каматном стопом, пренела је агенција АП.

Грчкој је тај споразум неопходан како би смањила свој дуг који премашује 350 милијарди евра за око 100 милијарди евра и на тај начин избегла банкрот који би за њу био катастрофалан и који би дестабилизовао Европу и светска тржишта.

Венизелос је рекао да је један од услова за тај "своп обвезница" да инострани партнери наставе да спасавају Грчку. Атина настоји да до краја ове седмице оконча преговоре са партнерима из зоне евра и Међународним монетарним фондом о новом програму строге штедње без којег би прилив иностране помоћи за спасавање био прекинут.

Он је истакао да се нада да ће министри финансија земаља које користе евро моћи да одобре нови програм помоћи Грчкој од 130 милијарди евра, на састанку идућег понедељка у Бриселу.

Циљ "свопа обвезница" јесте да грчки дуг постане одржив на средњи рок тако што би био сведен са прошлогодишњих 160 одсто бруто домаћег производа на 120 одсто БДП у 2020. години.

Та земља опстаје захваљујући првом пакету помоћи за спасавање из маја 2010, вредном 110 милијарди евра, али је већ постало јасно да ће јој бити неопходна нова готовина.

Тим међународних инспектора Европска комисије, Европске централне банке и ММФ-а, познат као тројка, захтева од Атине даља кресања буџетских издатака ради смањења буџетског дефицита.

"Издаци на здравство и одбрану главна су подручја наших фискалних напора", изјавио је грчки министар здравља Андреас Ловердос и додао да ће влада ограничити потрошњу на здравство на 2,88 милијарди евра у овој години, са раније прогнозиране 3,2 милијарде евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару