Читај ми!

Обука вехабија у школама

Вехабије на подручју Зеничко-добојског и Кантона Сарајево врше идеолошку и физичку обуку у фискултурним салама, учионицама и на полигонима школа, тврди Џевад Галијашевић, експерт за вехабизам и тероризам у БиХ.

Експерт за вехабизам и тероризам у БиХ Џевад Галијашевић тврди да вехабије на подручју Зеничко-добојског и Кантона Сарајево пролазе идеолошку и физичку обуку у фискултурним салама основних и средњих школа, преносе босански медији.

Према његовим речима, обука радикалних исламиста при школама, али и џамијама подразумева идеолошко учење и обуку разним борилачким вештинама које врше професионални тренери, међу којима има и репрезентативаца БиХ.

"Потом се уче руковању оружјем у камповима у насељима Горња Маоча, Шерићи, Жељезно Поље, Језера на ентитетској граници између теслићке и зеничке општине, Мехурићима код Травника, на Влашићу", тврди Галијашевић.

Џевад Галијашевић напомиње да је реч о местима која су насељена, али доста изолована тако да је њихово надгледање онемогућено, наводећи пример Жељезног Поља и Шерића који су смештени на брдско-планинском подручјима и удаљени неколико десетина километара од најближих градова.

Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала, каже да у основним и средњим школама у Федерацији БиХ поједине радикалне хоџе вехабије предају веронауку деци, а именују се уз сагласност главних имама. Он је као пример навео школе у Маглају.

"Исламска заједница у БиХ директно у Федерацији БиХ утиче на процес образовања и у том смислу посматрамо те обуке. Зашто би руководства школа била против тога кад плаћају поједине радикалне хоџе да уче веронауку", наводи Галијашевић.

У школама у Завидовићима и у школи Хајдеровићи на подручју Рујница, како се наводи, негирају да се у тим образовим објектима ради било каква обука.

О свим уговорима које те школе имају упознато је Министарство за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона, које је законским актима регулисало начин издавања дворана, тврде у тим школама, а школа Хајдаревићи каже да фискултурну салу ни не поседује.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару