Читај ми!

Збогом, оружје

Гнев и сиромаштво ујединили бивше непријатеље у БиХ. Бошњачки и хрватски ветерани, који примају државну помоћ, основали новчани фонд и помажу ветеранима Србима, који такву помоћ не примају.

Некадашњи огорчени непријатељи, који су за време ратних ужаса у Босни били на супротноим странама линије фронта сада су се ујединили оформивши заједнички фонд за најугроженије ветеране.

Војници старији од 35 година 2010. су пензионисани због тога што је Босна и Херцеговина покушавала да подмлади армију, али пензије никада нису стигле и стотине бивших војника су доспеле у сиромаштво, подсећа АП.

Српски ветеран Славко Рашевић један je од њих. Био је толико лошег материјалног стања да је био приморан да се прикачи на струјну мрежу комшијске куће зато што није могао да плати рачуне. Није могао да плати чак ни аутобуске карте да би његово троје деце могло да иде у школу.

И када се спремао да 17-годишњој ћерки каже да ће морати да је испише из школе добио је помало неочекиване вести. Бошњачки и хрватски војници, који су почели да примају новчану помоћ, ујединили су се и основали фонд за бивше српске војнике. Свако од њих дао је по пет евра у фонд за српске ветеране.

Уместо да деле први прикупљени износ од 5.000 евра на више стотина особа, Срби су одлучили да они који су у најтежој ситуацији добију већу количину новца. Договорено је да Рашевић буде један од оних који ће овог месеца добити помоћ из фонда.

Тако ће његова и још једна породица добити више од 500 евра, док ће 55 српских ветерана добити по 60 евра. Ово је најновији и најупечатљивији пример зближавања бивших непријатеља у земљи пуној ожиљака од наслеђа најгорег крвопролића у Европи после Другог светског рата, наводи АП.

Бошњаци, Хрвати и Срби ујединили су се у штрајку железничара, а сада служе заједно у истој војсци, али ово је први пут да је једна страна прикупила новац да би помогла другој страни.

Рашевић се придружио Војсци Републике Српске пре 20 година да би се борио против бошњачких и хрватских непријатеља у рату у коме је погинуло 100.000, а избегло скоро два милиона људи.

Власти муслиманско-хрватског ентитета су, под притиском ветерана који су протестовали, пристале да пензионисаним војницима који живе не њиховој територији из свог буџета исплаћују око 160 евра месечно све док не пређу на терет државног буџета.

Међутим, власти у Републици Српској нису пристале да учине исто за ветеране који живе на њиховој територији, подсећа АП. Гнев због начина на који се политичари понашају према ветеранима покренуо је талас солидарности међу бившим непријатељима, у земљи која има стопу незапослености од 30 одсто, јавља америчка агенција.

У јануару, чим је први новац стигао на њихове рачуне, бошњачки и хрватски ветерани почели су да прикупљају донације и сакупљена новчана средства уплатили на рачун српског ветерана Радета Џелетовића који је задужен за расподелу новца.

"То је био шок. Некада смо пуцали једни на друге, а сада нам шаљу новац", казао је Џелетовић. Са друге стране етничке границе, у Горажду, Бошњак Сенад Хубијер задивљен је како политичари несвесно доприносе етничком помирењу.

"Када смо имали 16 година политичари су нам дали пушке и присилили нас да се убијамо, а сада нас својим незнањем приморавају да помажемо једни другима", закључио је он.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару