Читај ми!

Приговор на одлуку о Добровољачкој

МУП РС поднео притужбу на одлуку о обустављању истраге у предмету "Добровољачка". МУП захтева да се тужилац Џуд Романо изузме из овог предмета, због, како је наведено, незаконитог, тенденциозног и пристрасног поступања.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело је притужбу Тужилаштву БиХ на наредбу о обустављању истраге у предмету "Добровољачка", коју је донео међународни тужилац Џуд Романо.

МУП РС захтева од Канцеларије тужиоца Тужилаштва БиХ да "свестрано размотри списе и доказе на које указује у притужби", те да после тога "донесе закониту и правилну одлуку и наложи укидање наредбе о обустављању истраге", наводи се у саопштењу, МУП-а РС.

МУП РС, такође, тражи да други тужилац у Тужилаштву БиХ спроведе истрагу против свих особа осумњичених у случају "Добровољачка" и да се "на основу достављених доказа и информација подигне оптужница".

У саопштењу се наводи да МУП РС захтева да се тужилац Џуд Романо изузме из овог предмета "због незаконитог, тенденциозног и пристрасног поступања".

Тужилац Романо је, како се истиче у саопштењу, неподобан да предузима било какве радње у свим поступцима који се воде пред Тужилаштвом БиХ.

МУП РС је даље навео да је понашање тужиоца Романа нестручно и срамотно и због тога што је, у време док је трајао рок за подношење притужбе, обавестио МУП РС да на то нема право, већ да приговор на тужилачку одлуку о обустављању истраге може поднети само оштећена страна, односно породице погинулих војника ЈНА.

"Очигледно да тужилац није упознат са одредбама закона према коме поступа или покушава да нам одузме законом дато право тумачећи једнострано Закон о кривичном поступку, у чијем члану 216. стоји да је право подношења притужбе признато и подносиоцу пријаве по основу које је донесена наредба о спровођењу истраге", наводи се у саопштењу.

МУП РС је у априлу 2005. године Тужилаштву БиХ поднео кривичну пријаву против високих војних и политичких званичника из Сарајева, које сматра одговорним за злочин над војницима бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године.

Тужилац Романо је 17. јануара донео наредбу о обустављању истраге против Ејупа Ганића, Јована Дивјака и још 12 ратних војних и политичких функционера из Сарајева, који су били осумњичени за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару