Читај ми!

Лукшић за обједињавање цркве

Црногорски премијер Игор Лукшић заложио се да обједињавање Православне цркве у тој држави. Мислим да има простора за дијалог, влада и ја ћемо увек давати подршку таквом процесу, али одговорност за дијалог треба да буде препозната од стране свих, рекао Лукшић.

Премијер Црне Горе Игор Лукшић заложио се за обједињавање Православне цркве у тој држави, као и за покретање дијалога на ту тему.

Упитан када ће влада Црне Горе потписати уговор са Православном црквом, Лукшић је рекао да за то постоје две опције, с обзиром на подељеност православне заједнице на присталице Српске православне цркве и канонски непризнате Црногорске православне цркве.

"Једна опција је да се размотри могућност склапања два уговора и друга, која је мени много ближа, да се православна заједница не третира као подељена већ да се приступи дијалогу у циљу премоштавања разлика и стварања услова да Православна црква у Црној Гори буде обједињена", рекао је Лукшић.

Црногорски премијер је навео да је православље већинска религија у Црној Гори, а Уставом књажевине Црне Горе почетком прошлог века била је препозната као државна религија.

"То је оквир у коме сви православци у Црној Гори треба да, без обзира да ли су Црногорци, Срби или неки други, нађу простор за своје верске потребе", рекао је Лукшић.

Лукшић је рекао да, из тог разлога, треба покренути дијалог на тему обједињавања православне заједнице у Црној Гори.

"Мислим да има простора за тај дијалог. Што се тиче владе и мене лично, ми ћемо увек давати подршку једном таквом процесу, али одговорност за дијалог треба да буде препозната од стране свих", рекао је Лукшић.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић рекао је раније данас да је за СПЦ једино прихватљив уговор са Црном Гором, који садржи исти обим права као и споразум који је та држава раније потписала са Римокатоличком црквом.

Џомић је поручио да није могућ дијалог СПЦ са канонски непризнатом Црногорском православном црквом (ЦПЦ) и додао да је дијалог увек добар, али да дијалог са рашчињеним лицима која су искључена из цркве апсолутно није могућ.

Црногорска православна црква (ЦПЦ) није заинтересована за уговор са Владом Црне Горе о уређивању односа између те цркве и државе.

У изјави агенцији Бета, представник ЦПЦ Стево Вучинић је рекао такви уговори одговарају "Риму, Албанији, Хрватској, Сарајеву и Србији", а не и Црној Гори.

Лукшић је данас са председником јеврејске заједнице Јашом Алфандарије потписао уговор о уређењу односа од заједничког интереса Владе и јеврејске заједнице у Црној Гори, а јуче је  сличан споразум потписао са Исламском заједницом Црне Горе.

Црногорски премијер је у јуну прошле године потписао у Ватикану темељни уговор Црне Горе и Свете столице, којим се регулише однос те земље са Католичком црквом.

Тај уговор је, како је тада саопштено, представљао континуитет односа Црне Горе са Светом столицом, с обзиром на конкордат који је 1886. године потписала књажевина Црне Горе са Ватиканом, а којим је регулисан статус Римокатоличке цркве у Црној Гори.

Конкордат је први акт те врсте који је прихватила једна већински православна земља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару