Читај ми!

Грчка задржава контролу над буџетом?

Атина неће пренети фискални суверенитет на Европску унију, поручују из владе. Државни буџет је искључиво ствар грчке владе, која је остварила напредак у борби са дужничком кризом, кажу званичници.

Постоји нефомални документ представљен еврогрупи, који предвиђа стављање буџета Грчке под сталну контролу европских институција. Међутим, Грчка о таквом предлогу ни не размишља, јер је то, како кажу, ствар државног суверенитета.

Захтев је изнела Немачка, која од Грчке тражи да контролу над својом буџетском политиком преда институцијама Европске уније, пре него што Атина добије други пакет помоћи за спасавање.

Према том плану, један од комесара ЕУ којег би одредили министри финансија еврозоне, могао би да ставља вето на одлуке грчке владе о буџету.

"Ништа нећемо радити што би могло да нас гурне у рецесију. Напротив, желимо привредни раст. Наредни дани ће одлучити каква ће бити наредна деценија и зато је свака одлука изузетно важна", каже грчки министар финансија Евангелос Ванизелос.

Влада у Атини је задовољна што је дефицит земље, рачунајући камату на дуг, са 24 милијарде евра пао на око пет милијарди.

Водећи економисти окупљени у Давосу кажу да је грчка криза специфичан и изолован случај у еврозони и да она може бити решена путем контролисаног банкрота. Не брине их остатак еврозоне, јер охрабрују мере које се предузимају.

Економиста Роберт Гринхил каже да је европска економија на интензивној нези и да добија инфузију. "Можда нема толико оптимизма, али охрабрује што су сви свесни да мора да се ради брзо и одлучно", каже Гринхил.

Иначе, у Грчкој кажу да су близу постизања споразума са приватним кредиторима о преполовљавању приватног дуга Грчке.

Грчка мора да се договори са приватним кредиторима пре него што отпочне преговоре са својим партнерима у ЕУ о другом пакету помоћи за спасавање, вредном око 130 милијарди евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару