Нова истрага против Бољковца

Због наводних ратних злочина - убиства 21 цивила на подручју Дуге Ресе код Карловца после Другог светског рата, жупанијско тужилаштво отворило нову истрагу против Јосипа Бољковца.

Два месеца пошто је уставни суд укинуо истрагу против бившег министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца, жупанијско тужилаштво у Загребу отворило је нову због наводних ратних злочина - убиства 21 цивила на подручју Дуге Ресе код Карловца почињених након краја Другог светског рата.

Његов бранилац Анте Нобило потврдио је за хрватске медије да је против Бољковца покренута истрага и да је он јуче испитан у загребачком тужилаштву.

После спектакуларног хапшења почетком новембра, 91-годишњи Бољковац је спроведен у Загреб и протворен, али је због лошег здравственог стања убрзо пребачен у затворску болницу где је провео око месец дана, до одлуке уставног суда.

Бољковац се терети да је као један од шефова окружног Одељења заштите народа (ОЗНА) након ослобођења Дуге Ресе у мају 1945. по командној одговорности за затварање и стрељање 21 цивила који су били оптужени за сарадњу с усташама.

Сумња се и да је као комесар Озне у Карловцу командовао првом бригадом Корпуса народног ослобођења Југославије (КНОЈ) која је ухапсила и стрељала десетак цивила сарадника усташког покрета.

Бољковац је тврдио да не зна те људе ни околности под којима се тај злочин десио јер тада није радио у окружној, већ у среској Озни која није командовала јединицама КНОЈ-а.

Бољковчево хапшење у медијима се тумачило као покушај бившег министра унутрашњих послова Томислава Карамарка да прикупи политичке поене и гласове деснице показивањем да се покрећу процеси против бивших партизана.

Због борбе за тековине антифашизма, Бољковац је заједно с народним херојем Радом Булатом добио и награду Српског народног вијећа. Бољковац, истакнути партизански руководилац, био је у власти до "хрватског пролећа" 1971. године кад је смењен.

Један је од оснивача ХДЗ-а и први министар унутрашњих послова, али је отишао у лето 1991. након убиства шефа осијечке полиције Јосипа Рајхл Кира који се, ако и Бољковац, залагао за мирно решење сукоба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару