Читај ми!

Хрватска, дан после

Већина грађана Хрватске на референдуму подржала улазак земље у ЕУ. Не заобилазећи чињеницу да посао тек предстоји, поборници Уније кажу да су коначно рекли збогом Балкану, али да се према источним суседима неће понашати као Словенија према њима.

После јучерашњег "да" Европској унији, и кампања "за" и "против" које су му претходиле, огољени су сви проблеми који муче хрватско друштво. Не заобилазећи чињеницу да посао тек предстоји, поборници Уније кажу да су коначно рекли збогом Балкану, али да се према источним суседима неће понашати као Словенија према њима.

За улазак у европску породицу гласало је две трећине изашлих бирача, највише "за" било је у Међумурској, а најмање у Далматинској и Дубровачкој жупанији.

Мала излазност бирача, тек 44 одсто, међутим, није умањила славље у Сабору. 

И еврофили и евроскептици слажу се да има много мртвих душа у бирачком списку, Хрватска има више гласача него становника, па би, када се све сабере и одузме, кажу, излазност била већа од 50 одсто. Међутим, опет неочекивано слаба за уверљивију легитимност референдума.

Професор Бранко Царатан са Факултета политичких наука у Загребу каже да је ситуација у Европској унији, криза у еврозони, као и близина парламетраних избора утицала на малу излазност. 

"Ја бих рекао да је неартикулисана кампања саме владе и заговорника а и оно што су противници уласка Хрватске у ЕУ постигли у задњим недељама пред референдум, довела до тога да они који су се двоумили, радије остали код куће", рекао је Ненад Закошек, декан Факултета политичких наука из Загреба. 

Хоће ли европско тржиште прогутати Хрватску, или ће баш оно бити једна од њених предности? Да ли ће Хрватска, попут Румуније, привући велики новац из европских фондова? Колико све то, и још много тога, зависи од Загреба, а колико од Брисела?

"Све зависи искључиво од Хрватске, Европска унија је само шанса која се пружа", истакао је Бранко Царатан и све то упоредио са играњем у сеоској и немачкој лиги. 

"Они који играју у немачкој лиги морају много да трче и да буду добри, а онај који игра у сеоској лиги не мора да тренира сваки дан", рекао је Царатан.

Хрватску чекају велики економски резови, пре свега, смањење дефицита. Да ли је ближа пољском или грчком сценарију?

"Мислим да смо ми далеко од грчког синдрома и да имамо пуно резерве које ћемо искористити за стабилизацију стања и да ће у наредне две године догодити битне промене", рекао је хрватски министар регионалног развоја и фондова ЕУ Бранко Грчић.

Да је готово са запошљавањем преко везе и куповином диплома, односно подмићивањем сваке врсте, нека су од првих реаговања на форумима грађана нове чланице европске породице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару