Читај ми!

Хрватско "да" Европској унији

Више од 66 одсто грађана Хрватске изјаснило се на референдуму за приступање Европској унији, док је 33 одсто било против. Председник Србије честитао грађанима Хрватске.

Грађани Хрватске подржали су на референдуму улазак Хрватске у Европску унију, објавила је хрватска Државна изборна комисија. На основу обрађених 99,4 одсто бирачких места, за улазак Хрватске у ЕУ гласало је 66,26 одсто бирача, док 33,14 одсто било против.  

Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да је "ово велики дан за Хрватску јер је изабрала европску заједницу с демократским земљама које стреме бољитку".

"Данашња одлука је одредила Хрватску као земљу европске будућности", рекао је Јосиповић и честитао свима који су изишли на изборе и гласали за приступање.

"Ову одлуку смо донели сами", рекао је премијер Зоран Милановић и додао да од сада "за своје одлуке одговорност сносимо сами". "Успех или неуспех зависи од нас", рекао је Милановић.

Министарка спољних и европских послова Весна Пусић каже да је данас послата порука  Европи и потврђен став земље да цени стабилност и доготрајни мир као универзалне вредности.

Председник Сабора Борис Шпрем је присутнима у Сабору пожелео "добро вече и добро јутро, зато што за Хрватску долази нови дан, нови период и ново поглавље, као и срећнији и бољи живот".

"Хрватска ће остати своја на свом. Али са ширим видицима и много већим могућностима", рекао је Шпрем.

Шеф делегације Европске уније у Хрватској Паул Вандорен изјавио је да је позитиван резултат хрватског референдума добра вест за Хрватску, Брисел и регион.

По објављивању резултата Вандорен је рекао да позитиван исход пружа европску перспективу целој југоисточној Европи.

Према подацима Државне изборне комисије, на референдум је изашао мањи број бирача у односу на недавне парламентарне изборе. Гласало је укупно 43,68 одсто (око 1,9 милиона) бирача. Излазност у Хрватској је била 47,50 одсто, а у иностранству свега 3,47 одсто бирача. 

Иако референдум због временске разлике у државама Јужне и Северне Америке још траје, ти резултати не могу битно утицати на коначне.

Биралишта у земљи и у иностранству, њих 6.750, била су отворена до 19 часова, а право гласа имало је око 4,5 милиона хрватских држављана.

Да би референдум био успешан, приступање ЕУ требало је да подржи више од 50 одсто грађана изашлих на биралишта.

Хрватска ће 28. чланица Европске уније постати 1. јула 2013. након што претходно то потврде и све земље чланице ЕУ.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару