Читај ми!

Додик: Странци непожељни у правосуђу

Руководства СНСД-а и СДС-а ће парламенту БиХ упутити иницијативу за укидање државног Суда и Тужилаштва БиХ. Додик поновио да референдум остаје опција. Изабрани министри из РС за нови Савет министара БиХ.

Представници Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Српске демократске странке (СДС) у наредних три до пет дана упутиће парламенту БиХ предлог закона којим се укидају Суд и Тужилаштво БиХ, договорено је на данашњем састанку руководстава те две странке у Бањалуци.

Лидери тих странка Милорад Додик и Младен Босић рекли су и да ће од Министарства иностраних послова БиХ затражити да стране судије и тужиоце прогласи непожељним и спречи њихов рад у правосудним институцијама БиХ.

Додик је навео да Суд и Тужилаштво БиХ треба вратити у уставне оквире и најавио је да ће РС оснажити ентитетске судове и тужилаштва за предмете ратних злочина.

"Оно што је урађено везано за 'Добровољачку', директно је понижење за српске жртве, не само у Добровољачкој него у целости, јер недостаје систем који треба да омогући процесуирање злочина над Србима", рекао је Додик.

Председник СДС-а Младен Босић рекао је да је случај "Добровољачка" доказао да Суд и Тужилаштво БиХ "не спроводе правду", већ имају "политичку конотацију".

"Ово је сасвим довољно да заједно наступимо и затржимо укидање Суда и Тужилаштва БиХ", оценио је Босић и додао да СДС није одустала од захтева да се поново активира одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Додик је поновио да референдум остаје опција, али тек "када се процени да је за то право време".

Изабрани министри за Савет БиХ

Министри из Републике Српске у новом Савету министара БиХ биће Никола Шпирић и Средоје Новић из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Мирко Шаровић из Српске демократске странке (СДС).

Договор је постигнут на састанку руководстава те две странке, уз захтев да се уз формирање Савета министара БиХ, реше и остала питања о којима су споразум раније постигли лидери шест најјачих странака БиХ.

Додик је рекао да не спори формирање новог Савета министара БиХ, али да уз то морају бити решена и питања усвајања буџета, закона о систему државне помоћи и попису становништва.

"Констатовали смо да имамо довољно времена да закажемо заједничку седницу оба дома Парламента БиХ да би се разматрала та два закона", рекао је Додик.

Председник СДС-а Младен Босић рекао је да ће СНСД и СДС своје захтеве о раду Савета министара заједно пренети мандатару Вјекославу Беванди. Босић очекује скоро формирање Савета и решавање проблема буџета и доношења закона о попису и систему државне помоћи.

Босић је оценио да ситуација у вези са буџетом указује на то да неке политичке снаге из Федерације БиХ и даље желе да блокирају спровођење договора шест политичких лидера из децембра прошле године, којим је дефинисано и решавање спорних закона о попису становништва и систему државне помоћи.

Према његовим речима, застој у вези са неким од тих питања могао би довести до потпуног застоја формирања Савета министара БиХ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару