Читај ми!

Протести у Подгорици

Неколико хиљада грађана протестовало у центру Подгорице због тешке социјалне и економске ситуације у Црној Гори. Мото протеста - "Побуни се - тражи чист рачун".

Испред зграде владе у Подгорици протестовало је више хиљада грађана Црне Горе због тешког социјалног и економског стања у држави, захтевајући укидање поскупљења струје.

Протест је организовала Унија слободних синдиката, уз подршку Мреже за афирмацију невладиног сектора и неколико студентских организација. Мото протеста, који је организован због поскупљења струје и остале робе и услуга у Црној Гори, гласи "Побуни се - тражи чист рачун".

Учесници скупа бацали су јаја и рачуне за струју на зграду владе, а носили су и транспаренте: "Радничка класа одлази у рај", "Сизиф је макар имао посао", "Дератизација Владе".

Председник Уније слободних синдиката Срђа Кековић затражио је да се поништи одлука о поскупљењу струје и да челници регулаторне агенције за енергетику поднесу оставке.

"Окупили смо се да кажемо доста лошој политици владе и тражимо од ње да се определи хоће ли бити влада грађана или влада иностраних и домаћих тајкуна", рекао је Кековић.

Хоћемо да живимо у правној држави, захтевамо ефикасну борбу против организованог криминала и корупције, рекао је Кековић и додао да је прошло време идентитетских питања, а да је дошло време за социјална питања.

Кековић је поручио да ће Унија слободних синдиката заказати ново окупљање испред зграде владе уколико се не прихвате захтеви за протесте.

Извршна директорка Мреже за афирмацију невладиног сектора Вања Ћаловић поручила је да власт треба да се плаши народа, а не обратно.

"Нећемо више мрвице са стола, хоћемо чисте рачуне. Ако не послушају наш захтев за укидање поскупљења струје, поново ћемо се окупити испред владе и тражити да Лукишић оде са власти", рекла је Ћаловићева.

Председник Студентске уније Демир Хоџић рекао је да су најновија поскупљења била кап која је превршила чашу бахатог понашања црногорске власти.

"Док они узимају милионе од сумњивих приватизација, грађанима поскупљују основне животне намирнице. Време је да им поручимо - доста је било такве политике", рекао је Хоџић.

Председник Владе Црне Горе Игор Лукшић поручио је да разуме жељу организатора протеста да укажу на тешку социјално-економску ситуацију, али да није сагласан да треба протестовати због цене струје.

"Не могу да се сложим са неким разлозима за протест, као што је, на пример, цена електричне енергије, јер је она мања него 2009, а много мања него 2008. године", рекао је Лукшић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару