Читај ми!

Јаншина коалиција добро напредује

Формирање коалиције десног центра у Словенији добро напредује, оценили су лидери пет словеначких странака. Бивши премијер Јанез Јанша истакао да ће преговори бити настављени данас и сутра, али и напоменуо да је остало да се само усагласе детаљи споразума.

Лидери пет словеначких странака саопштили су да преговори о формирању коалиције десног центра добро напредују и да су скоро окончани, преноси агенција СТА.

Бивши премијер и лидер Словеначке демократске партије Јанез Јанша истакао је да преговори добро напредују, али да још нису завршени, додајући да ће преговори бити настављени и данас и сутра.

Према речима Радована Жерјава из Народне странке, споразум о коалицији је практично усаглашен, а једино што је остало је усаглашавање неких детаља.

То је потврдио и лидер Грађанске Вирантове листе Грегор Вирант рекавши да ће партијама бити потребно још "три до четири сата посла".

Председник Демократске странке пензионера Карл Ерјавец саопштио је да је та странка успела да унесе своје захтеве о износима пензија у коалициони споразум.

Људмила Новак из Нове Словеније такође је истакла да су разговори успешни и да нема већег неслагања, наводи словеначка новинска агенција.

Франс прес је у четвртак известио да је Јанша наводно већ обезбедио подршку четири партије са 44 од укупно 90 посланичких места у парламенту, али би му шест места Демократске странке пензионера омогућила коалициону већину.

Председник Словеније Данило Тирк после парламентарних избора место мандатара поверио је лидеру првопласиране Позитивне Словеније и градоначелнику Љубљане Зорану Јанковићу који прошле седмице, међутим, није добио апсолутну већину у парламенту.

Тирк, који је раније наговештавао могућност поновног предлагања Јанковића, рекао је да Словенији треба премијер који ужива кредибилитет и има све препоруке, истакавши да сматра да је таква особа Марко Вољч.

Вољч је био директор Нове љубљанске банке, радио је у Светској банци, а сада је директор одељења за југоисточну Европу и Русију у белгијској банкарско-осигуравајућој групацији КБЦ.

Уколико нови премијер не буде изабран до краја месеца, председник може да распусти парламент и закаже превремене изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару