Читај ми!

Орбан: Моћ захтева ЕУ

Мађарска ће одустати од спорних закона, иако је уверена у њихову исправност, поручио Виктор Орбан. Мађарска се у спору са ЕУ повиновала моћи захтева, а не аргумената, рекао Орбан.

Мађарски премијер Виктор Орбан одлучио је да се повуче из спора са Европском унијом око нових закона о централној банци и рекао да ће влада променити спорне акте иако је уверена у њихову исправност.

Орбан на конференцији за новинаре, после сусрета са аустријским вицеканцеларом и шефом дипломатије Михаелом Шпинделегером, рекао да промене закона које је затражила Европска комисија нису превелике и да Мађарска жели да реши конфликт са ЕУ.

Мађарски премијер, ипак, верује да ће у наставку процеса о кршењу споразума Европски суд на крају Мађарској "дати за право", међутим, Будимпешта "ту дебату не жели да води до краја".

Мађарска се у преговорима са ЕУ због кршења споразума повиновала "моћи" захтева, а не аргумената, рекао је Орбан. Виктор Орбан је рекао да је планирано спајање Централне банке и Установе за надгледање финансијског тржишта "прогресивна ствар", али ће Будимпешта од тога одустати.

Шпинделегер је објаснио да "законодавство ЕУ представља јасну смерницу", истакавши да је током разговора са Орбаном, а претходно и шефом мађарске дипломатије Јаношом Мартоњијем, чуо речи објашњења. Сада, навео је Шпинделегер, треба радити на враћању чињеницама и деполитизацији овог питања.

Поводом преговора о додели кредита високо задуженој Мађарској са Међународним монетарним фондом, Шпинделегер је рекао да је Аустрији у интересу да подржи Будимпешту.

Орбан је с тим у вези нагласио да од Шпинделегера није тражио никакав кредит. "Мађарска не жели да живи од новца Аустријанаца", поручио је Орбан додајући да се у преговорима са ММФ-ом не ради о кредиту, већ о договору о оквирном кредитном споразуму.

"Желимо да останемо на финансијском тржишту, а не да се финансирамо од новца међународних организација", поручио је Орбан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару