Читај ми!

Размонтирање афере "Патрија"

Јанез Јанша позван у Беч као сведок у случају "Патрија", због мита при куповини Патријиних оклопних оклопних возила. Могућа и истрага у Хрватској - финска полиција данас ухапсила менаџера Патрије, због нуђења мита хрватским званичницима.

У Бечу данас почиње суђење Валтеру Волфу, Хансу Волфгангу Ридлу и још тројици оптужених у предмету "Патрија".

Аустријско тужилаштво оптужило је финско предузеће Патрија да је преко посредника у Словенији илегалним исплатама угрозили пословање компаније Штејр-Дајмлер-Пух.

Према извештају аустријске агенције АПА, оптужени се, поред осталог, терете за поткупљивање, посредовање у давању информација о пословним тајнама странцима, криминално удруживање, покушај тешке преваре и утају пореза.

Оптужени поричу све оптужбе, а на суђење су као сведоци позвани и оптужени у истој афери у Словенији Иван Чрнкович, Јанез Јанша, Антон Кркович и Јоже Загожен.

Они се пред судом терета да су, како наводи словеначки дневник Дело, као посредници убедили тадашњег словеначког премијера Јанеза Јаншу да потражи локалног партнера за финско предузећа Патрија, које производи оклопне транспортере и за Војску Словеније. 

Јанша је требало и да обезбеди да јавни конкурс буде такав да посао добије Патрија, а не аустријска фирма, за шта су посредици наводно добили 900.000 евра, произилази из оптужнице у коју је Дело имало увид.

Судски процес у предмету "Патрија" у току је и у Словенији, а оптужница терети Јаншу, Загожена, Крковича, Чрнковича и Волфа за кривична дела повезана са давањем или примањем поклона за незаконито посредовање.

Патрија давала мито и у Хрватској

Финска полиција је ухапсила бившег менаџера фирме Патрија, због покушаја подмићивања неименованих хрватских званичника, јавила је аустријска агенција АПА. Име ухапшеног није наведено, али је потврђено да му је окружни суд у Хелсинкију одредио притвор.

Ухапшени менаџер се сумњичи да је 2007. године, у склопу продаје оклопних возила Хрватској, нудио мито хрватским званичнима. Хрватска је 2007. од Патрије, највећег финског произвођача оружја, купила 84 оклопна возила за 112 милиона евра.

Фински медији су објавили да је ухапшени менаџер већ под истрагом због давање мита у случају продаје оружја Словенцима, али судски процес још није почео, иако је преткривични поступак са завршним извештајем главног финског истражитеља Каја Ерика Бјерквиста завршен у октобру прошле године.

 Словенија је од Патрије 2006. године купила 135 оклопних возила за 280 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару