Читај ми!

Годишњица страдања у Скеланима

Обележено 19 година од страдања 69 српских војника и цивила у Скеланима код Сребренице које су 1993. године убиле муслиманске снаге из Сребренице.

У Скеланима код Сребренице обележено је 19 година од страдања 69 српских војника и цивила које су 1993. године убиле муслиманске снаге из Сребренице.

На данашњи дан, 16. јануара 1993. године, муслиманске снаге, предвођене Насером Орићем, убиле су у Скеланима и околним селима 69 Срба, 165 је рањено, а 30 заробљено. Четворо Срба још се води као нестало.

Најмлађи убијени био је Александар Димитријевић који је имао свега пет година, а убијен је и његов 12-годишњи брат Радослав.

Цвеће код спомен-обележја за 305 српских жртава из некадашње општине Скелани, положили су Душко Четковић, изасланик председника Републике Српске Милорада Додика, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић.

На комеморацији су биле и делегације Народне скупштине РС, Борачке организације РС, Организације породица заробљених, погинулих и несталих бораца и цивила РС, Удружења логораша, и општинске и борачке делегације из Сребренице, Братунца, Милића, Власенице, Зворника, Источног Сарајева и Бајине Баште.

Министар Ђокић је изјавио да су у Скеланима "почињени тешки ратни злочини који се могу окарактерисати као геноцид јер је циљ био тотално уништавање српског народа и његове имовине".

Наводећи да за зочине над Србима у Скеланима нико није одговарао, Ђокић је указао да институције РС неће одустати од захтева "да се дође до истине и правде, и да починиоци одговарају за масовни злочин у Скеланима".

"Никада нећемо прихватити и подржати рад Суда и Тужилаштва БиХ, који за иста дела различито примењују закон када је реч о суђењу Србима и другима, на штету Срба", навео је Ђокић.

Он је још рекао да је "срамно и неприхватљиво" то што је председник Федерације БиХ Живко Будимир помиловао Насера Орића чиме је "још једном показано како Сарајево омаловажава српске жртве".

"Срамно је да за овај злочин још нико процесуиран и да је Насер Орић у Хагу ослобођен одговорности за Скелане", указао је Ђокић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару