Читај ми!

Конрад: Аутократија Виктора Орбана

У Мађарској влада аутократија, а премијера Виктора Орбана покреће осветољубивост због које се окреће репресији, каже писац Ђерђ Конрад.

Писац Ђерђ Конрад сматра да у Мађарској влада аутократија и да премијера Виктора Орбана покреће осветољубивост због које се окреће репресији.

"Орбан је зао човек, његова енергија је освета. Он не може бити део решења, јер је он проблем. Клевете, оптужбе, отпуштања представљају репресију. То не ствара поверење, већ буди најгоре из наше прошлости", рекао је мађарски писац у интервјуу за италијански лист Република.

Конрад је оценио да, док је Орбан на власти, неће бити "поверења међу народом, поверења света, ЕУ, нити ММФ-а". "Орбан је у потпуности изгубио кредибилитет", додао је Конрад.

"Код нас више нема демократије, то је аутократија. Надам се да ћемо је се ипак ускоро ослободити, имам поверења у Европу. Мађарска ће се кад-тад ослободити ове владе, али неће бити лако, јер смо на ивици. Повратити поверење тржишта, света, биће могуће тек кад влада и, најважније, Орбан поднесу оставку", напоменуо је Конрад.

"Мађарској је потребна кредибилна влада стручњака - 'нешто попут Монтија после Берлусконија", рекао је писац, алудирајући на смењивање бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија и постављање техничке владе на цијем је челу Марио Монти.

Према његовим речима, Мађарска више није демократска земља, јер се сваки дан мењају стари и усвајају нови закони што радикално мења ситуацију.

"Изгубили смо сигурност у правну државу. То је аутократија зависна од Орбановог суда. Он је мађарски Путин. Путин у ЕУ, тужан изузетак", навео је Конрад.

Упитан да ли ће Мађарска остати у ЕУ, Конрад је рекао да није Мађарска та која одбацује Унију и да може да је спасе само Европа.

"Не говорим против своје земље, не одбацује Мађарска ЕУ, Орбан говори често да можемо да живимо без Уније, али тако мисли само он. ЕУ мора да изврши притисак захтевајући формирање техничке владе", упозорио је мађарски писац.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару