Читај ми!

Хрватска за и против ЕУ

Уочи референдума о приступању Хрватске ЕУ на скуповима у Загребу приказане "две Хрватске". На једном су десничари протестовали против ЕУ, а на другом је шефица дипломатије Весна Пусић делила брошуре о томе зашто Хрватска треба да уђе у Унију.

Недељу дана уочи референдума о приступању Хрватске Европској унији, на Тргу бана Јелачића у Загребу, у исто време, два скупа - за и против.

Паролом "Из Југославије у Еврославију" група невладиних организација и ванпарламентарних странака поручује грађанима да 22. јануара кажу "не" Унији.

Са друге стране, представници Владе тврде да је Унија велика шанса за бољи живот. Истраживања показују да исто мисли и 55 одсто грађана Хрватске, а да би референдум успео потребно је да више од половине изашлих бирача заокружи "за".

За први референдум у Хрватској, после оног о отцепљењу, кампања је много интензивнија него за парламентарне изборе крајем прошле године.

Хрватска као пуноправна чланица европске породице један је од ретких заједничких циљева новофомиране и бивше Владе у Загребу.

Председник Хрватске Иво Јосиповић не брине се за резултат референдума, уверен да грађани разумеју да је Унија велика могућност.

"Само од нас зависи да ли ћемо је искористити, а било би неодговорно пропустити ту могућност и не пружити је нама самима, нашој деци и унуцима", каже Јосиповић.

Уколико кажу не Бриселу, министарка спољних и европских послова Весна Пусић упозорава да би реформе морали да спроводе ускраћени за новац из претприступних фондова, што у преводу значи, без милијарду и 600 милиона евра до 2014. године, и чекање нове шансе од пола године до годину дана.

"Онда ће бити на земљама чланицама да одлуче да ли да чекају да се формира група земаља из региона, које нису чланице, па да онда заједно уђу у ЕУ", каже Пусићева.

Евроскептици, међутим, сматрају да је референдум, који кошта око 700 хиљада евра, беспотребан, јер Евопска унија, уверени су, неће постојати средином следеће године, када Хрватска треба да постане пуноправна чланица.

Жељко Сачић из "Вијећа за хрватско НЕ у ЕУ" каже да Еворпска унија није творевина која може испунити очекивања хрватског народа у економском, финансијском смислу, у смислу благостања.

"Зашто би ми у овом тренутку требало да одлучимо и да се бацимо у то блато са њима, сачекајмо шест месеци, осам месеци, хајде да видимо како ће и та Европска унија", каже Роко Шикић из "Вијећа за хрватско - НЕ у ЕУ".

Не само евроскептици, и невладина организација ГОНГ која прати референдумску кампању, упозорава да су заговорници уласка земље у Унију заступљенији у медијима.

Лошу оцену коју је добила кампања Владе Јадранке Косор мало, мада недовољно, поправила је Влада Зорана Милановића.

Грађанима су ускраћене расправе о предностима и манама чланства, а настављено је поспешивање страха грађана да ће, ако кажу не, остати без новца и перспективе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару