Читај ми!

Европа критикује Мађарску

Због недавно донесених закона којима се доводе у питање слобода говора и вероисповести и угрожавају независне институције, из Савета Европе оштре критике мађарским властима.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд и комесар за људска права Томас Хамарберг упутили су мађарским властима оштре критике због кршења људских права у тој земљи, објављено је у Стразбуру.

У одвојеним писмима мађарском министру спољних послова Јаношу Мартоњију, Јагланд и Хамарберг су изразили забринутост због низа недавно донесених закона којима се доводе у питање слобода говора и вероисповести и угрожавају независне институције.

Мађарски парламент, у коме странка Фидес има двотрећинску већину, усвојио је недавно више закона којима се, по мишљењу посматрача, из корена мења политички систем од демократског ка ауторитарном.

Нови закони су успоставили доминацију владајуће странке у судству, централној банци и медијима, док Закон о слободи религије ускраћује статус цркве верским заједницама које су регистроване пре мање од 20 година.

Јагланд и Хамарберг су упозорили Мартоњија да чланство у СЕ обавезује Мађарску на поштовање основних људских права и демократских вредности, као и да су ове вредности застићене Европском конвенцијом о људским правима и Европским судом за људска права.

У међувремену, Европска комисија у Бриселу је најавила да ће размотрити тужбу против Мађарске пред Европским судом због кршења основних конвенција и споразума, док је Међународни монетарни фонд обуставио финанасијску помоћ овој земљи због потчињавања Централне банке будимпештанској влади.

Размимоилажења о банкарском закону

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да је Мађарска спремна да измени делове закона о централној банци како би уважила критике ММФ-а и Европске уније о реформи те банке.

Орбан је навео да између његове земље и ЕУ и даље постоје велика размимоилажења у вези са законом о централној банци.

ЕУ и Међународни монетарни фонд желе да Мађарска укине промене Устава које су ступиле на снагу 1. јануара, као услов за наставак преговора о добијању финансијске помоћи у виду кредита.

Орбан истиче да Мађарска жели и даље сама да се финансира, али да јој је договор са ЕУ и ММФ-ом потребан због поверења улагача.

Извршна директорка Кристин Лагард каже да ММФ очекује од Мађарске "опипљиве кораке" како би показала да је вољна да следи политику која ће допринети стабилизацији домаће економије, пре него што одлучи "да ли и када" да отпочне преговоре о финансијској помоћи.

Према њеним речима, подршка европских власти и институција такође би била од кључног значаја за успех разговора о новом програму помоћи Мађарској.

Међународна агенција за кредитне рејтинге "Фич", која је била последња од три велике рејтинг агенције која је овог месеца снизила рејтинг Мађарске на неинвестициони статус, саопштила је да би споразум са ММФ био позитиван за Мађарску, али да не би аутоматски довео до побољшања рејтинга.

"Најбоља ствар за Орбана била би да прихвати постављене услове, што би свакако имало краткорочне политицке последице, али би дало време за поправљање до следећих избора 2014.", оценио је аналитичар Петер Креко.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару