Читај ми!

Лукшић нема тајни

Црногорски премијер Игор Лукшић спреман да сарађује уколико дође до парламентарне истраге о афери око продаје "Телекома". Опозиција покреће парламентарну истрагу.

Црногорски премијер Игор Лукшић поручио је да ће се одазвати евентуалном позиву за давање података о приватизацији "Телекома", уколико дође до парламентарне истраге о тој афери.

Уколико се формира посебно скупштинско тело и покрене парламентарна истрага о корупцији у приватизацији Телекома, одазваћу се евентуалном захтеву за давање података у овом случају, рекао је Лукшић за подгорички Дан.

Црногорски премијер је, међутим, указао да аферу "Телеком" треба да решава Тужилаштво, а не Скупштина Црне Горе.

Уважавајући ингеренције Скупштине и институт парламентарне истраге, сматрам да, по овим питањима, пре свега, треба да поступају надлежне правосудне институције, које треба да утврде основаност навода који се износе, а потом дају свој суд и о томе донесу коначну одлуку.

Лидери опозиционих Нове српске демократије и Покрета за промене, Андрија Мандић и Небојша Медојевић, саопштили су раније да ће опозиција покренути парламентарну истрагу о коруптивним радњама приликом приватизације "Телекома Црне Горе".

Мандић и Медојевић су навели да ће опозиција предложити да се у оквиру парламентарне истраге саслушају сви могући актери афере, међу којима и Лукшић, као и његов претходник на функцији премијера Мило Ђукановић.

Према пословнику Скупштине Црне Горе, за иницирање парламентарне истраге потребно је 27 потписа посланика, али је за прихватање иницијативе неопходан 41 глас у парламенту. Црногорска опозиција има 29 посланика у Скупштини Црне Горе.

Америчке финансијске власти утврдиле су да је "Дојче телеком", преко своје подружнице "Мађар телекома", при куповини "Телекома Црне Горе" подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра.

Врховно државно тужилаштво Црне Горе затражио је од америчких колега да им доставе све доказе о афери "Телеком" након чега ће црногорски тужиоци одлучити да ли ће почети са саслушавањем сведока у том случају.

Црногорско тужилаштво раније је саопштило да се већ годину води истрага о приватизацији "Телекома". Мађарски "Телеком" је 2005. године за пакет државних акција Влади Црне Горе платио 114 милиона евра и скоро 23 милиона мањинским акционарима.

Тендер за купопродају државног пакета акција, у име Владе, потписао је тадашњи председник Агенције за преструктурирање привреде и страна улагања Бранко Вујовић, док је министар економије био Дарко Ускоковић.

Ускоковић је и потписао уговор о купопродаји државних акција и то на основу одлуке Владе коју је потписао премијер Мило Ђукановић 11. марта 2005. године.

Оптужбе америчке агенције

У име "Мађар телекома", уговор су потписали управо Андраш Балог и Томаш Морваи, који су предмет оптужбе америчке регулаторне агенције.

"Дојче Телеком" и његова мађарска подружница - "Мађар Телеком" пристали су да плате казну у Сједињеним Америчким Државама од око 95 милиона долара у оквиру нагодбе о судској тужби, у којој се тврдило да су бивши руководиоци те две компаније поткупили државне функционере у Црној Гори и Македонији.

"Мађар Телеком" је, како се наводи у тужби, подмитио најмање двојицу владиних званичника укључених у продају "Телекома Црне Горе". Подгорички медији објавили су да се међу онима који су незаконито примили новац налази и Ана Коларевић, сестра тадашњег црногорског премијера Мила Ђукановића.

Коларевићева је, међутим, рекла да нема ништа са тим случајем и да јој никада није уплаћен новац од тих компанија.

Бивши председник Одбора директора "Телекома Црне Горе Олег Обрадовић такође је негирао да је учествовао у процесу доношења одлуке о продаји те компаније "Мађар Телекому" и да је примио мито за тај посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару