Читај ми!

Јанковић још нема већину

Странка Грађанска листа Грегора Виранта неће подржати кандидатуру лидера странке Позитивна Словенија Зорана Јанковића за премијера и неће се придружити коалицији коју је он предложио.

Кандидатуру лидера странке Позитивна Словенија Зорана Јанковића за премијера неће подржати странка Грађанска листа Грегора Виранта (ДЛГВ) и неће се придружити коалицији коју је Јанковић предложио.

Одлука, коју је савет ове странке донео једногласно, оставља Јанковићу мале шансе да на гласању у парламенту у среду обезбеди неопходних 46 гласа да постане премијер и формира већинску владу.

Јанковић у овом тренутку има подршку 28 посланика Позитивне Словеније, и потенцијалне гласове 10 посланика из Социјалдемократске партије (СД) и шест посланика Партије пензионера (ДеСУС), наводе словеначки медији.

Двојица посланика мађарске и италијанске мањине већ су се изјаснили да нису спремни да њихови гласови одлучују у случају тесног резултата, док су све остале странке експлицитно одбациле могућност коалиције са Јанковићевом странком.

Одлука ДЛГВ уследила је након коалиционих разговора које је ова партија, која располаже са осам посланичких мандата, водила са странкама Јанковића и Јанеза Јанше, лидера Словенчке демократске странке (СДС).

Јанковић је пре два дана изјавио да је са три партије, ДЛГВ, СД и ДеСУС, "у начелу" постигао договор о коалиционој влади, који ће његовој странци обезбедити неопходну већину у парламенту.

Словеначки председник Данило Тирк поверио је прошле седмице мандат за састав владе Јанковићу, дугогодишњем успешном привреднику и подједнако успешном градоначелнику Љубљане, чија је странка на децембарским изборима у Словенији добила релативну већину од 28,5 одсто гласова, односно 28 посланичких мандата у парламенту од укупно 90.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару