Читај ми!

Штела на слободи

Хашки трибунал одобрио привремено ослобађање босанског Хрвата Винка Мартиновића Штеле, после две трећине издржане казне. Мартиновић осуђен на 18 година због злочина над Муслиманима у западној Херцеговини 1993. и 1994.године.

Трибунал у Хагу објавио је одлуку којом је босанском Хрвату Винку Мартиновићу званом Штела одобрено превремено ослобађање после две трећине издржане казне од 18 година затвора. Мартиновић осуђен због злочина над Муслиманима у западној Херцеговини 1993 и 1994. године.

Усвојивши Мартиновићев захтев, одлуку је 16. децембра донео председник Трибунала Теодор Мерон, али је њено објављивање било одложено до тренутка након Мартиновићевог ослобађања.

Судија Мерон је у одлуци констатовао да је Мартиновић у августу прошле године издржао 12 од 18 година затворске казне и да је, према извештају затворских власти у Италији где је казну служио, показао да је "у извесној мери" рехабилитован.

Иако тежину злочина због којих је Мартиновић био осуђен узео као чинилац против превременог ослобађања, председник Трибунала је ипак одлучио да Мартиновића ослободи после издржаног већег дела казне.

Мартиновића је Трибунал 2006. године правоснажно осудио на 18 година затвора, заједно са Младеном Налетилићем званим Тута који је осуђен на затворску казну од 20 година. Налетилић и Мартиновић осуђени су за злочине које је починила паравојна јединица Кажњеничка бојна, на чијем су челу они били, у околини Мостара.

Од априла 1993. па најмање до марта 1994. године, босански Муслимани и ратни заробљеници у надлежности Налетилића и Мартиновића били су затворени у логору Хелиодром, и у базу јединице Кажњеничке бојне, чији је заповедник био Мартиновић.

Налетилић, Мартиновић и њихови потчињени редовно су мучили заточене босанске Муслимане, наносили им тешке телесне и духовне патње, а затвореници су такође одвођени на прве борбене линије као живи штитови.

Мартиновић је био ухапшен 26. фебруара 1997. године у Хрватској и изручен Трибуналу, а у августу 1999. године изјавио пред Хашким трибуналом да није крив.

Суђење у предмету Налетилић и Мартиновић почело је 10. септембра 2001. године. Првостепена пресуда изречена им је 30. марта 2003. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару