Читај ми!

Две деценије Републике Српске

Литургијом, доделом одликовања и свечаном aкадемијом, Република Српска обележава две деценије постојања и крсну славу. РС је незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, рекао Додик. Србија ће увек бити ту када треба исказати солидарност са народом РС, истакао Тадић.

Република Српска обележава две деценије постојања и крсну славу Светог Стефана. Обележавање почело литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју је служио патријарх Иринеј, сатим доделом одликовања и свечаном академијом "Република Српска – глас који се чује" у дворани "Борик".

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је на академији да је опредељен за политику самосталне Републике Српске у дејтонској БиХ, али и поручио да ће српски народ своја права и интересе упорно бранити свим правним и политичким средствима.

"Нама БиХ није тесна и ми желимо да она профункционише у складу са Дејтонским споразумом као сервис својих ентитета, кантона и народа", рекао је председник РС.

Додик је истакао да је РС данас "незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ" и да се њен став "поштује на регионалном и ширем плану".

"Желимо да наставимо да развијамо добре односе са братском Србијом, Русијом, Израелом, ЕУ, САД, државама у региону и широм света. И данас не можемо а да се не сетимо наших сународника на Косову и још једном поновимо нашу подршку Србији и њеним настојањима да сачува суверенитет у околностима када су интереси моћних изнад међународног права и правде", нагласио је председник Српске Милорад Додик.

Додик је подсетио да је РС настала као "историјска потреба и израз легитимне воље српског народа, а не као резултат ратних сукоба, јер је у то време у БиХ био мир".

"Република Српска је све време трајања рата имала статус ратујуће стране и као таква учествовала је у свим мировним преговорима које је водила међународна заједница, чиме смо још тада имали признат међународно-правни субјективитет", нагласио је Додик.

"Свој легитимитет и легалитет, као основе суверене власти, унели смо и највећим делом задржали потписивањем свих 11 анекса Дејтонског споразума. Поред свих атрибута суверености, потврђено нам је и право на законодавну, извршну и судску власт, као и право на војску", нагласио је Додик.

Тадић: Рат као опомена

"Политика насиља и радикалних етноцентричних и клерикалних аспирација на рачун другог мора да буде заувек одстрањена са ових простора, али српски народ, како у Србији тако и у Републици Српској, има легитмно право да брани своје легитимне интересе", поручио је Борис Тадић.

Председник Србије је на свечаној академији у Бањалуци рекао да је Република Српска створена као заједница у којој српски народ штити своје националне интересе и идентитет, поштујући интересе и идентитет друга два конститутивна народа.

"Рат остаје опомена свима нама по својој трагици и жртвама како наше балканске политичке и верске сукобе и омразе морамо решавати мирним путем, стрпљивим дијалогом и преговорима, поштујући легитимне демократске интересе људска и културна права свих страна у сукобу", рекао је Тадић.

Према речима Бориса Тадића, народи региона од ЕУ могу добити подршку за мирно превазилажење међусобних спорова, економски и политички развој и остварење демократских вредности и стандарда.

"Само тако можемо бити стабилни и само тако можемо бити народ усмерен ка развоју и просперитету и само тако може бити остварен заједнички стратешки циљ – политички стабилна и економски јака Република Српска", рекао је Тадић.

Председник је поручио да је Србија свесна свих обавеза и права која проистичу из Дејтонско-париског споразума који предвиђа могућност специјалних паралелних веза са РС и поручио да ће Србија увек бити ту када треба исказати солидарност са народом РС.

"Ми делимо исто историјско и културно наслеђе и исту визију будућности у миру и просперитету за наше грађане и настојимо да заједничким напорима са нашим суседима и окружењем поделимо ту визију и онај систем вредности који ће убрзати модернизацију и развој наших земаља", рекао је Тадић.

Председник Србије захвалио је Републици Српској на подршци коју пружа како би се косовски проблем решио на начин који би био у интересу свих житеља на Косову и Метохији, на начин који неће створити губитнике или бити основ за тријумфализам било које стране.

Србија ће, како је поручио, наставити да као гарант Дејтонског споразума подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, постојање два ентитета и три конститутивна народа, као и решења за која постоји консензус унутар БиХ.

Политика Србије је, како је нагласио, дубоко укорењена у миру и развоју и за циљ има превазилажење трагичних конфликата из прошлости.

"Као што у свакој прилици инсистирамо на одбрани права свих других народа на простору Западног Балкана, тако никада нећемо одустати ни од одбране легитимних интереса српског народа где год он живи", казао је Тадић.

Председник Србије свечану беседу завршио је поруком да РС може рачунати на помоћ и подршку Србије и у будућим деценијама, као што је могла и у протеклих двадесет година.

И председник Владе Србије Мирко Цветковић констатовао је да су односи Србије и Републике Српске у успону и рекао је да очекује да ће наставити да се развијају у позитивном смеру.

Премијер Цветковић је, у изјави новинарима у Бањалуци, честитао грађанима двадесет година постојања РС и истакао значај специјалних паралелних веза тог ентитета БиХ са Србијом.

После свечаног пријема код председника РС потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је Република Српска опстала и после 20 година свог постојања и да представља "Пијемонт српства".

Дачић је рекао да РС представља "први српски ентитет у историји са леве стране Дрине", додајући да Србија има дубоки национални и државни интерес да развија специјалне и паралелне везе са њом у свим областима.

"РС је, нажалост, стварана током ратова на простору бивше Југославије и капитализовала је своје постојање Дејтонским споразумом", рекао је Дачић.

Додела одликовања  

Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас у Палати Републике председника Србије Бориса Тадића Орденом Републике Српске на ленти.

Орденом Републике Српске на ленти одликовани су и бивши председници РС Рајко Кузмановић, Драган Чавић, Мирко Шаровић и Никола Поплашен.

Орден је додељен и Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Николају, епископима зворничко-тузланском Василију, бањалучком Јефрему, бихаћко-петровачком Хризостому, захумско-херцеговачком и приморском Григорију и умировљеном епископу захумско-херцеговачком Атанасију.

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко уручио је Додику Орден дружбе, којим га је одликовао председник Русије Дмитриј Медведев.

Обележавање Дана Републике Српске почело је јуче полагањем венаца на Споменик палим борцима у Бањалуци. 

Скупштина српског народа у БиХ је на данашњи дан, пре две деценије, у Сарајеву донела Декларацију о проглашењу Републике Српске. Скупштине српског народа БиХ основана је годину дана раније.

По државном уређењу, Република Српска је парламентарна република. Дејтонским споразумом припало јој је 49 процената територије БиХ, а има површину нешто мању од 25.000 квадратних километара.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару