Читај ми!

Договор Милановића и Пуповца

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац с хрватским премијером Зораном Милановићем постигао договор о питању мањинских права у Хрватској. Постигнут договор и око учешћа СДСС-а у власти, рекао Пуповац.

Председник Српског народног вијећа (СНВ), саборски посланик и потпредседник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да је с премијером Зораном Милановићем и другим шефовима странака Кукурику коалиције постигнут договор о питању мањинских права у Хрватској.

"Постигли смо договор у вези с питањем мањинских права, повратка избеглица, развоја повратничких средина, интеграције мањина, што смо све уградили у програм владе, а то чини седам-осам одсто садашњег укупног програма владе", изјавио је Пуповац за Нови лист.

Постигнут је договор око партиципације СДСС-а у органима власти у министарствима на нивоу помоћника министара и шефова појединих одељења у Сабору.

Постигнут је и договор о променама изборног законодавства "да би се избегла сегрегација за мањине на биралиштима", изјавио је Пуповац.

На питање што је најбитније у том делу програма владе, Пуповац је одговорио да је то наслеђе оног што се односи на повратак избеглица и наставак рада на донаторској конференцији, која би требала да буде организована у пролеће под покровитељством Европске комисије, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

"Хрватска на основу тога добија значајан новац за повратак избеглица и ревитализацију подручја која су била захваћена ратом, од источне Славоније, па до Книна", рекао је Пуповац.

Говорећи о питању станарских права Срба у Хрватској, Пуповац је подсетио да је тај процес збрињавања покренула прошла влада и да је то саставни део хрватских обавеза у поглављу 23. преговора с ЕУ.  Нагласио је и важност да Срби и друге мањине кроз образовну и културну политику и политику сећања, врате у саставни део националне политике.

На питање какви су његови садашњи односи с премијером Милановићем и колико верује у успех нове владе, Пуповац је одговорио да односи представљају квалитетан и садржајан политички посао у коме Милановић може рачунати на његову и на подршку СДСС-а.

Према његовом мишљењу, влада је добила мандат у генерално најнеповољнијем моменту за Хрватску.

"Двадесет година смо самостално градили земљу која ће бити чланица ЕУ, а данас је та самосталност на крхким ногама, а Унија је у турбулентним водама. Зоран Милановић треба да одговори на сва три изазова", рекао је Пуповац.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару