Читај ми!

Афера Телеком тест за тужилаштво

Црногорска опозиција и невладин сектор сматра да ће афера због подмићивања званичника при куповини "Телекома Црне Горе" бити тест за тужилаштво. Спорну приватизација се испитује од раније, тврде у тужилаштву.

Представници црногорске опозиције и невладиног сектора сматрају да ће афера "Телеком" бити тест за тужилаштво, док у тужилаштву истичу да од раније испитује спорну приватизацију.  

Лидери црногорске опозиције, Андрија Мандић и Небојша Медојевић затражили су од врховног државног тужиоца Ранке Чарапић покретање хитне истраге о коруптивним радњама приликом приватизације "Телекома Црне Горе".

Они су позвали тужилаштво да одмах затражи од америчких правосудних органа комплетну документацију ради идентификовања особа које су у Црној Гори учествовале у овој корупцијској трансакцији и против њих подигне оптужницу.

Опозициони лидери су истакли да је ова афера права прилика да се покаже да ли у црногорском тужилаштву постоји спремност за обрачун са корупцијом на високом нивоу.

Мандић и Медојевић су најавили да ће тражити смене у тужилаштву уколико не буде резултата, као и да ће се обратити амбасадама САД, Немачке и Мађарска, с молбом да помогну истрагу.

Мандић је рекао да од напретка у области владавине права и ефикасне и видљиве борбе против корупције и организованог криминала зависи даљи напредак Црне Горе у европским интеграцијама.

Медојевић је рекао да је приватизација "Телекома Црне Горе" представљала школски пример корупције.

"Сад је само питање да ли има политичке воље да се ствар доведе до краја, јер је више него јасно да је било незаконитих поступака црногорских званичника", истакао је Медојевић.

У Мрежи за афирмацију невладиног сектора оцењују је да је црногорско тужилаштво неспремно да се озбиљније носи с проблемом организованог криминала и корупције у врху власти.

Тужилаштво испитује спорну приватизацију

С друге стране, црногорски специјални тужилац за организовани криминал и корупцију Ђурђина Ивановић рекла је да тужилаштво од раније испитује спорне детаље у приватизацији "Телекома Црне Горе", а да ће истрага бити настављена после новогодишњих и божићних празника.

"У тужилаштву је од раније у току преткривични поступак у коме се проверавају наводи из финансијског извештаја ревизора о приватизацији Телекома и закључења спорних уговора", рекла је Ивановићева.

Ивановићева није желела да одговори на питања о евентуалној сарадњи с америчким државним органима који су открили случајеве корупције у Црној Гори, нити да ли су јој позната имена особа које су описане у притужби тамошње Комисије за хартије од вредности.

Иначе, мађарски Телеком је 2005. године за пакет државних акција Влади Црне Горе платио 114 милиона евра и скоро 23 милиона мањинским акционарима.

Америчке финансијске власти утврдиле су да је "Мађар Телеком" приликом куповине "Телекома Црне Горе" подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра.

Подмићивање у Црној Гори, у име "Мађар Телекома", омогућила су три директора, од којих су два били и чланови управе црногорског Телекома након приватизације, преко четири лажна уговора о консултантским услугама.

Међу онима који су примили мито, како наводе америчке финансијске власти, налази се и један адвокат - "сестра највишег званичника Владе Црне Горе", а подгорички медији су у томе препознали Ану Коларевић, сестру тадашњег црногорског премијера Мила Ђукановића.

Коларевићева је, међутим, рекла да нема ништа с тим случајем и да јој никада није уплаћен новац од тих компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару