Читај ми!

Сахрањен Киро Глигоров

Први председник независне Македоније Киро Глигоров сахрањен данас у Скопљу, у присуству породице. У Македонији Дан жалости.

Први председник независне Републике Македоније и бивши члан Председништва СФРЈ Киро Глигоров сахрањен је данас на Градском гробљу у Скопљу, у присуству чланова породице. 

Пре сахране су одржане комеморације у Скупштини Македоније и у Социјалдемократском савезу Македоније, чију чланску књижицу је имао Глигоров. На неколико места су књиге жалости, а заставе су спуштене на пола копља, јер је данас у Македонији Дан жалости.

Глигоров је умро у ноћи између понедељка и уторка у свом дому у Скопљу, у 94. години, а његова породица није прихватила предлог власти да македонска гарда учествује на сахрани, нити да буде почасних плотуна, као ни црквених почасти.

Киро Глигоров био је један од водећих македонских политичара у време социјалистичке Југославије, али и после њеног распада и осамостаљења Македоније.

На почетку распада Југославије, позвао је македонске војнике да се повуку из Југословенске народне армије, а потом се са генералом ЈНА Благојем Аџићем договорио да војска мирно буде повучена из Македоније.

Тако је од 1991. године Македонију мирним путем – референдумом, довео до самосталности. У два председничка мандата Глигоров је промовисао политику еквдистанце према свим суседима - Србији, Грчкој, Бугарској и Албанији.

У време његовог мандата догодили су се најважнији догађаји у македонској савременој историји, од проглашавње независности 8. септембра 1991. године, преко доношења Устава нешто касније, до пријема Македоније у УН.

На функцији председника Македоније налазио се до 1999, а октобра 1995. године преживео је и атентат у центру Скопља, чији починиоци до данас нису откривени.

Глигоров је рођен 3. маја 1917. године у Штипу. Гимназију је завршио у Скопљу, а 1939. Правни факултет на Универзитету у Београду. Био је учесник партизанског покрета од 1941. године и после рата био на највишим државним и партијским функцијама у Југославији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару