Читај ми!

Суспендован уредник ХРТ-а

Уредник и водитељ "Дневника" Хрватске телевизије Зоран Шпрајц до даљњег неће водити и уређивати централну информативну емисију, а изречена му је мера упозорења због повреде радне обавезе, саопштио ХРТ. Повод за одлуку био је прилог о Вуковару.

Зоран Шпрајц, уредник "Дневника" Хрватске телевизије, до даљњег неће водити ни уређивати ту централну информативну емисију ХТВ-а.

Како се наводи у саопштењу ХРТ-а, вршилац дужности уредника Информативног програма ХТВ-а Дражен Миочић и главни уредник ХТВ-а Бруно Ковачевић затражили су да се уреднику и водитељу недељног "Дневника" Зорану Шпрајцу изрекне мера упозорења због повреде радне обавезе.

"Колега Шпрајц одбио је да се изјасни претпостављеним уредницима у вези с питањем Програмског савета ХРТ-а и злоупотребио је медијски простор јавне телевизије, па је Програмском савету одговорио путем екрана", истиче се у саопштењу.

Повод за одлуку било је што је почетком овог месеца Програмски савет на једној од својих седница затражио писмено изјашњавање управе ХРТ-а и главних уредника због прилога о Вуковару које је део њих оценио "непрофесионалним и тенденциозним", а Шпрајц им је уместо писмено, одговорио усмено, у централној емисији "Дневника".

Савет је реаговао на прилог емитован на 20. годишњицу пада Вуковара у коме су објављени снимци разговора команданта одбране Милета Дедаковића Јастреба и председника Фрање Туђмана. На позиве на одговорност и јавно изјашњавање у главној информативној емисији ХТВ-а осврнуо се уредник "Дневника" Зоран Шпрајц.

У прилогу емитованом 20. новембра говорило се о околностима пада Вуковара, а како је рекао Шпрајц, у прилогу није било никаквих претенциозних закључака, али су коришћени тонски записи разговора између тадашњег државног врха и команданта одбране Вуковара.

"Део чланова Програмског савета ХРТ-а, управо због објављених тонских записа, узнемирио се и заплео у опсервацију о томе да телевизија мора бити у функцији националних интереса, а врхунац су инсинуације да је неспорни прилог монтиран у режији страних обавештајних служби", рекао је Шпрајц.

Новинари и уредници након те седнице Програмског савета од својих претпостављених добили су захтев у коме се питало зашто је прилог о околностима пада Вуковара емитован баш на годишњицу пада.

"Спорни прилог о околностима пада Вуковара објавили смо на годишњицу пада јер нам се учинило логичним да се годишњицом пада бавимо на датум пада Вуковара. Можда га је требало објавити на Дан жена, Празник рада или Нову годину, али новинарска је логика мало друкчија од оне чланова савета", рекао је Шпрајц и подсетио да су записи стигли из аудио архиве ХРТ-а и да су објављени пре шест година.

Он је подсетио да је члан савета новинар Јосип Јовић пре десет година направио лажни разговор с ратним злочинцем Мирком Норцем "јер је то ваљда у функцији националних интереса".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару