Читај ми!

Санадер изашао из затвора

Бивши хрватски премијер Иво Санадер пуштен је данас из затвора да се брани са слободе. Санадер је обећао да неће бежати из Хрватске и да ће се првог понедељка у месецу јављати истражном судији.

Након што је нешто више од годину дана одлежао у аустријским и хрватским затворима, бивши хрватски премијер Иво Санадер, одлуком Оптужног већа Жупанијског суда у Загребу, пуштен је из затвора у Реметинцу да се брани са слободе.

Санадер је обећао да неће бежати из Хрватске и да ће се првог понедељка у месецу јављати истражном судији.

"Срећан сам што ћу након годину дана бити поново са својом породицом", рекао је Санадер у краткој изјави новинарима, истакавши да не жели да даје политичке коментаре.

Он се захвалио на подршци пријатељима коју су гарантовали за њега, али и знаним и незнаним људима који су му изражавали подршку и рекао да их никад неће изневерити и да жели да докаже своју невиност пред хрватским правосуђем.

"Мораћете се научити да након 20 година нећу давати политичке коментаре јер сам усредсређен да са својим адвокатским тимом докажем своју невиност. Све остало ћете дочекати након правоснажности пресуде", рекао је Санадер.

Одлука о укидању притвора значи да су судови укњижили некретнине које су његови пријатељи и супруга Мирјана дали у залог.

После одлука Уставног суда који је пре неког времена наложио његово пуштање на слободу и Врховног суда који је одбио жалбе оптужбе на одлуку о замени притвора слободом уз кауцију од 12,4 милиона куна (1,65 милиона евра), седница оптужног већа загребачког Жупанијског суда имала је формалан карактер.

Санадер је био у притвору у Загребу од 18. јула када је изручен из Аустрије. Претходно је седам месеци провео у притвору у Салцбургу.

Иви Санадеру суди се пред Жупанијском суду у Загребу за ратно профитерство, односно узимање провизије од аустријске Хипо банке док је био заменик министра спољних послова средином деведесетој година.

У истом поступку суди му се и за узимање 10 милиона евра мита од МОЛ-а за препуштање тој мађарској нафтној компанији управљачких права у хрватској "Ини".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару