Читај ми!

Санадер излази из притвора

Суд одбио жалбе на одлуку о пуштању из истражног затвора Ива Санадера, па ће се ускоро бивши хрватски премијер у судском процесу бранити са слободе.

Врховни суд Хрватске одбио је данас жалбе на одлуку о пуштању из истражног затвора бившег премијера Иве Санадера што значи да ће он, уз кауцију, ускоро изаћи из притвора у којем се налази већ годину дана.

Санадер ће из притвора у загребачком Реметинцу изаћи кад се обаве последње формалности у вези са кауцијом од 1,6 милиона евра. Судови треба да се укњиже на некретнине које су заложили Санадерови пријатељи - председник Сабора Лука Бебић, као и Јерко Рошин и Марио Зубовић и супруга Мирјана Санадер.

Оптужно веће Жупанијског суда у Загребу прошле седмице заменило је истражни затвор Санадеру највишом кауцијом у историји хрватског судства. Уз то му је одређено и одузимање пасоша и обавезно јављање суду сваког првог понедељка у месецу.

На ту одлуку жалили су се и одбрана и тужилаштво, али је одбијањем жалби решење о пуштању на слободу постало правоснажно.

Пре изласка из притвора Санадер ће још једном морати на суд како би обећао да неће бежати и да ће се редовно јављати на судске позиве.

Иначе, одлуци о коначном пуштању Санадера да се брани са слободе претходила је вишедневна правна заврзлама.

Уставни суд је недавно одлучио да Иво Санадер треба да буде пуштен да се брани са слободе, уз кауцију, најкасније до 12. децембра.

У међувремену је против њега подигнута нова оптужница у антикорупцијском случају Фими-медиа, на основу које је Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) тражила продужење притвора.

Оптужно веће Жупанијског суда у Загребу у суботу је притвор заменило кауцијом од 1, 6 милиона евра, али је заузело став да је реч о новој правној ствари у којој треба поштовати прописане рокове, односно да Санадер може изаћи тек када одлука постане правоснажна.

Санадерова одбрана поднела је уставну тужбу због тога што Жупанијски суд у Загребу није поштовао одлуку највишег правосудног тела у земљи.

Бившем премијеру притвор је одређен 9. децембра 2010. године, али је он истог дана напустио Хрватску.

Ухапшен је дан касније у Аустрији где је седам месеци провео у притвору у Салцбургу. Хрватској је изручен 18. јула и од тада се налази у притвору у Загребу.

Иви Санадеру суди се пред Жупанијским судом у Загребу за ратно профитерство, односно узимање провизије од аустријске Хипо банке. У истом поступку суди му се и за узимање 10 милиона евра мита од МОЛ-а за препуштање тој мадјарској нафтној компанији управљачких права у хрватској Ини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару