Читај ми!

ОЕБС затвара канцеларију у Хрватској

Стални савет ОЕБС у Бечу донео је одлуку да је њен мандат у Хрватској испуњен, као и да је земља домаћин остварила напредак. Канцеларија може да оконча рад 31. децембра ове године.

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) оценила је да је њена канцеларија у Хрватској испунила свој мандат, као и да је земља домаћин остварила напредак, па је донета одлука да се после 15 година присуство ОЕБС-а у Хрватској оконча, а канцеларија затвори до краја ове године.

Канцеларија ОЕБС-а у Загребу добила је мандат од Сталног савета ОЕБС-а да надгледа и подноси извештаје о суђењима за ратне злочине пред домаћим судством и подржи хрватске власти у омогућавању избеглицама да се врате у своје домове, наводи се у саопштењу.

Стални савет ОЕБС-а у Бечу данас је донео одлуку да је мандат испуњен, и да канцеларија може да оконча рад 31. децембра ове године.

Председавајући ОЕБС-а, шеф литванске дипломатије Аудрониус Ажубалис поздравио је одлуку и честитао Хрватској на постигнутом напретку који је водио ка окончању присуства ОЕБС-а.

У последњих 15 година ОЕБС је пружао подршку у демократизацији, заштити људских права и мањинских права, као и повратку избеглица, суђењима за ратне злочине, слободи медија и цивилном друштву, нагласио је Ажубалис.

Хрватска је, према његовим речима, искористила присуство ОЕБС-а у корист грађана и институција. То је признато прошле недеље и од стране ЕУ када је земља потписала споразум о чланству, додао је Ажубалис, истичући да је због напретка Хрватске протеклих година ОЕБС био у могућности да смањује своје ангажовање.

ОЕБС је присуство у Хрватској успоставио априла 1996. године, које је бројало до 80 чланова, и које је окончано крајем 2007. године, након успешног испуњавања мандата. Преостали задаци су преузети од стране канцеларије у Загребу која тренутно броји 19 чланова, чији је рад званично почео 1. јануара 2008. године.

Велики је успех за владу и грађане Хрватске, као и за чланство ОЕБС-а које је радило протеклих 15 година у тој земљи и које је успело да испуни мандат канцеларије. То је одличан пример како ОЕБС може да подржи своје земље чланице у испуњавању реформи и обезбеђивању одрживе безбедности, нагласио је генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

За затварање канцеларије ОЕБС у Хрватској био је потребан пристанак свих 56 земаља чланица у Сталном савету ове институције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару