Читај ми!

ММФ тражи још отпуштања

Грчка ни ове године неће остварити планирани дефицит, упркос драстичном повећању пореза и мерама штедње, пошто су државни приходи ниски. Према економским прогнозама, Грчкој четврту годину заредом прети рецесија.

Међународни монетарни фонд и кредитори Грчке из Европске уније затражили су од Атине да отпусти још запослених у јавном сектору и додатно смањи радницима плате.

Грчка је признала да ове године неће остварити планирани дефицит, пошто су државни приходи још ниски, упркос драстичном повећању пореза.

Међународни монетарни фонд и земље еврозоне зајмовима помажу Грчку од маја прошле године, а заузврат захтевају оштре мере штедње како би земља избегла банкрот. Економске прогнозе, међутим, говоре да ће Грчка четврту годину заредом ући у рецесију.

Званичник Међународног монетарног фонда Пол Томсен упозорио је грчку владу да неће побећи од високог буџетског дефицита, уколико се не усредсреди на смањење потрошње, додајући да су порески обвезници у земљи стигли до свог лимита.

"Нема више воћа на ниским гранама. Очигледно смо достигли лимит онога што може да буде учињено повећањем пореза", рекао је Томсен. Званичник ММФ-а апеловао је на грчку владу да "агресивно делује" на смањење јавног сектора и да ће Грчка морати нерадо да се обрачуна са превисоким платама".

Грчки дуг премашује 340 милијарди евра, због чега је та земља добила у пролеће 2010, помоћ Европске уније и ММФ од 110 милијарди евра. У октобру ове године, постигнут је договор о другом пакету међународне помоћи од 130 милијарди евра, иако детаљи још нису у потпуности разрађени.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да би Европи могле да буду потребне године да реши проблем дужничке кризе, док на финансијском тржишту истовремено расте сумња да ће одлуке са самита Европске уније бити довољне за решење кризе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару