Читај ми!

Позитивна и негативна Словенија

Зоран Јанковић је изборе добио захваљујући гласачима досељеним из бивше Југославије "са страним акцентом и у тренеркама", наводи се у коментару на интернет-сајту странке Јанеза Јанше. Поднете кривичне пријаве због ширења говора мржње. У Љубљани "Протест у тренеркама" као одговор.

Увредљив коментар на рачун лидера странке Позитивна Словенија Зорана Јанковића и његових гласача објављен на интернет-страници партије Јанеза Јанше не само да је изазвао бурну реакцију јавности, већ су уследиле и кривичне пријаве.

У коментару на сајту партије Јанеза Јанше наводи се да будући премијер Зоран Јанковић изборни успех дугује гласачима досељеним из бивше Југославије, "са страним акцентом и у тренеркама".

Словеначка комесарка за информације од јавног значаја Наташа Пирц Мусар поднела је пријаву против Томажа Мајера, који је аутор текста, као и против власника сајта, истичући да коментар садржи елементе јавног подстицања на мржњу, насиље и нетолеранцију, пренела је словеначка агенција СТА.

Јавности непознат аутор Томаж Мајер написао је да је Јанковић изборе добио захваљујући гласовима "нових држављана", који су се у Словенију доселили из бивших република СФРЈ.

"Великодушност Словеније која је давала држављанство (грађанима бивше Југославије) омогућила нам је да добијемо Србина, социјалистичког тајкуна, на месту премијера", стоји у коментару Мајера објављеном на сајту Јаншине Словеначке демократске странке.

У коментару се наводи да су Јанковићеви бирачи долазили на гласање организовано, са хемијским оловкама, у тренеркама и упутствима шта треба да заокруже.

Словеначки надлежни државни органи поднели су кривичне пријаве против одговорних за објављивање оваквог коментара.

Јанковићева новооснована партија Позитивна Словенија је на ванредним изборима 4. децембра однела неочекивану победу над фаворитом – партијом бившег премијера Јанеза Јанше.

Председник Словеније Данило Тирк осудио је написе на сајту Јаншине странке, оценивши да су коментари Мајера "прекорачили границу прихватљиве слободе изражавања и да треба да буду одбачени" и позвао власти да истраже тај случај и предузму одговарајуће мере.

Jанша, који је инсистирао да ти коментари не представљају став и гледиште странке, истиче да његова партија жели да заштити слободу говора тако да коментари нису уклоњени са веб-сајта.

"Ако неко каже да је Словенац, то није говор мржње, као што није ни када неко каже Србину да је Србин", рекао је Јанша који, још од избора, одбија да се сретне са Јанковићем.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару