Читај ми!

Бурна година пред Мађарском

У интересу је Мађарске да Европа изађе из кризе, иако ми ту кризу нисмо изазвали и не можемо да је окончамо, каже мађарски премијер Виктор Орбан. Шеф владе у Будимпешти упозорава да ће следећа година бити веома бурна, не само за Европу, већ и за Мађарску.

Дуготрајна дужничка криза у еврозони значи да ће 2012. бити "веома бурна", изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан, дан након што је влада у Будимпешти поново снизила прогнозу привредног раста за 2012.

Орбан је у говору у парламенту навео да европски лидери нису на прошлонедељном самиту успели да договоре довољно драстичне мере за заустављање кризе, позивајући на што скорију парламентарну дебату о томе да ли ће Мађарска потписати нови европски фискални споразум, пренео је АФП.

"Лидери ЕУ су прошле недеље у Бриселу одбили да донесу решења која би се на краћи рок изборила са кризом", попут еврообвезница и повећања кризног фонда, рекао је Орбан законодавцима.

"То значи да ће следећа година бит веома бурна, не само за Европу, већ и за нас... Криза у еврозони није мађарска криза, то је криза заједничке валуте, али ће нас свеједно погодити", додао је Орбан.

Мађарски премијер је навео да ће затражити од парламентарног комитета за европска питања да без одлагања испита нови "фискални споразум" око ког су се сложиле све чланице ЕУ осим Британије, да би законодавци могли да одрже дебату о томе да ли Мађарска треба да потпише тај споразум.

"У интересу је Мађарске да Европа изађе из кризе, иако ми ту кризу нисмо изазвали и не можемо да је окончамо", оценио је Орбан.

Премијер је јуче изнео владину прогнозу привредног раста за 2012, која предвиђа раст од "0,5 одсто или мањи", у односу на ранију званичну прогнозу од 0,5 до један одсто раста.

Организација за економску сарадњу и развој је прошлог месеца прогнозирала "благу рецесију" уз негативан привредни раст од 0,6 одсто због неспремности банака да позајмљују, владиних мера штедње и лошег тржишног расположења.

У октобру 2009, Мађарска је постала прва чланица ЕУ која је затражила помоћ Међународног монетарног фонда да би избегла банкрот, али је Орбан, након ступања на власт, прекинуо разговоре у јулу прошле године.

Међутим, мађарска влада је прошлог месеца, упркос томе што је премијер рекао да неће тражити помоћ, била принуђена да затражи асистенцију ММФ-а и ЕУ након што је форинта достигла рекордно низак ниво у односу на евро.

Притисак је порастао крајем истог месеца, када је агенција "Мудис" снизила кредитни рејтинг Мађарске на неинвестициони статус. "Да бисмо се одбранили од кризе у еврозони потребна нам је заштитна мрежа, а ја за то не знам боље решење од ММФ-а , напоменуо је Орбан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару