Читај ми!

Црна Гора задовољна одлуком из Брисела

Одлука Европског савета да се у јуну отвори преговарачки процес са Црном Гором "потврда је квалитета европског пута", рекао председник Филип Вујановић. Шеф дипломатије Милан Роћен рекао је да је Црна Гора "преузела европску палицу од Хрватске".

Црногорски државни врх поздравио је данашњу условну одлуку Европског савета о отварању приступних преговора са Црном Гором у јуну наредне године, оцењујући да је она "задовољавајућа и охрабрујућа".

Председник државе Филип Вујановић рекао је да је одлука Европског савета "потврда квалитета европског пута Црне Горе" и нагласио да ће власти у Подгорици "обезбедити остварење услова и почетак преговарачког процеса са ЕУ".

Европски савет одлучио је да са Црном Гором отвори преговоре о чланству у јуну наредне године под условом да она до тада примени реформе.

Кључни захтеви Брисела су борба против организованог криминала и корупције, јачање правосуђа и владавине права.

"Остварење ових услова је у функцији укупног добра грађана у афирмације црногорског друштва и државе, што представља стратешки интерес и потребу Црне Горе. Црна Гора ће наставком добре сарадње са Европском комисијом и свим државама чланицама обезбедити остварење услова и почетак преговарачког процеса", саопштено је из кабинета црногорског председника поводом одлуке Европског савета.

Шеф црногорске дипломатије Милан Роћен рекао је да је Црна Гора "преузела европску палицу од Хрватске" и да земљу чека "дуго путовање у Европу".

Црногорски премијер Игор Лукшић рекао је да су нацрти закључака Европског савета задовољавајући и охрабрујући.

Црна Гора је у децембру 2010. године добила статус кандидата, а Европска комисија је у октобру ове године препоручила отварање приступних преговора.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару